Zukorlić: Ugljanin uz pomoć državnog aparata urušava i obesmišljava BNV

0
420
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i poslanik u srpskom parlamentu Muamer Zukorlić optužio je predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina da aktuelnu krizu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) koristi za nastavak uzurpiranja te institucije, ali i obesmišljavanje i vrijeđanje Bošnjaka.

U intervjuu za današnji Kurir, Zurkolić komentariše trenutnu situaciju u BNV, nakon smjene Esada Džudže i ističe da je formalna strana priče da je sukob Ugljanina i Džudža nastao kada je Ugljaninova strana objavila da je BNV podnio zahtjev državnom vrhu Srbije i Crne Gore za “specijalni status Sandžaka”.

Druga strana priče je, kaže Zukorlić, da Ugljanin održava svojevrstan monopol u BNV-u uz, kako kaže, pomoć raznih faktora, vrlo često “uz pomoć nadležnih državnih organa, sada uz pomoć Ljajićeve grupe Vakat je”.

“Uz sve to što čini i govori, na kraju ipak dobije podršku. Ovo je urušavanje Vijeća, obesmišljavanje i vrijeđanje Bošnjaka. Ne postoji ni minimum uslova za normalan rad Vijeća. Kontrolišu ga huligani i kriminalci”, tvrdi Zukorlić.

On kaže da je zagovaranje autonomije Sandžaka u duhu Ugljaninovog političkog mentaliteta, za koji kaže da predstavlja “najbezočnije licemjerstvo”.

“Najveću galamu digao je samo dva dana prije sjednice Narodne skupštine, kada je predsjednik Srbije trebalo da govori o Kosovu. Ili se s nekim dogovora, ili želi da iskaže svoje nezadovoljstvo zbog ličnog statusa – gubljenja političkog uticaja u Sandžaku, ministarske fotelje u Beogradu i budžetskih uticaja, zbog činjenice da mu puca stranka”, kaže Zukorlić.

Dodaje da je Ugljanin “frustriran i nervozan” pa na taj način skreće pažnju na sebe glupostima.

Izvor: Tanjug / Kurir