Advokatska komora Srbije protiv suđenja preko Skype-a

0
101
Foto: Marina Lopičić/kurir.rs

U Srbiji se protiv osumnjičenih da su prekršili mjere samoizolacije postupci vode putem video-linka, odnosno aplikacije Skype, radi zaštite pravosudnih službenika i lica protiv kojih se vodi postupak.

“Taj novi institut uveden je u naše krivično-procesno zakonodavstvo jednim jednostavnim dopisom Ministarstva pravde sudovima”, a taj dopis “ne može predstavljati valjan osnov za njegovo sprovođenje”, ukazala je Advokatska komora u saopćenju.

Podsjetila je da takve mjere “moraju biti donete u zakonitoj proceduri propisanoj Ustavom i od strane nadležnih organa”.

“Odredbom Člana 200. Ustava Srbije propisano je da ‘kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike”, navle je Komora.

Također podsjeća da je “Vlada dužna da uredbu o merama kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava, podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane”.

Advokatska komora Srbije navodi da u suprotnom mjere odstupanja “prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja”.

Komora podsjeća da je “poštovanje tih odredbi važno ne samo zbog njihove ustavne snage, već i zbog toga da se jasno konstatuje da saslušanje okrivljenog putem video-linka predstavlja odstupanje od zajamčenih prava okrivljenog u postupku, te da ta mera ima ograničeno vremensko važenje i da se mora ukinuti po okončanju vanrednog stanja”.

Advokatska komora Srbije navela je da “ne ulazi u pravo države da donosi i sprovodi mere za koje proceni da su u ovom trenutku svrsishodne u cilju zaštite svih građana”, ali upozorava da se zakonitost tih mera ne smije dovoditi u pitanje.

“U tom smislu, neophodno je da Vlada Srbije donese odgovarajuću uredbu u skladu s navedenim ustavnim odredbama”, smatra Komora.

U saopćenju piše i da je suđenje putem video-linka mjera “samo u slučaju vanrednog stanja“ i pod uslovom da se “uslovi za održavanje suđenja ne mogu obezbediti na drugi način”.

“Kao takva, ta mera u postojećim okolnostima nije neophodna, jer se uslovi mogu obezbediti poštovanjem propisanih mera za sprečavanje širenja zaraze”, ukazala je Komora.

Advokatska komora Srbije je izrazila protivljenje takvom vidu suđenja i navela da “deli zabrinutost s građanima Srbije povodom novonastale situacije“, kao i da „daje svoj doprinos svojim predlozima, donacijama i obavljanjem svog posla i u uslovima opasnim po zdravlje i život ljudi”.

“I u takvim okolnostima, međutim, moraju se poštovati odredbe Ustava koje se odnose na zajamčena ljudska prava ukoliko želimo da sačuvamo odlike pravne države”, zaključila je Advokatska komora Srbije.

Izvor: Beta