Čongradin: Neću tužiti Šešelja, perverzno mi je da uzmem i dinar od njega

0
196
Foto: Radio Slobodna Evropa

Novinarka lista “Danas” Snežana Čongradin izjavila je da neće tužiti lidera radikala Vojislava Šešelja zbog uvreda koje joj je taj poslanik i pravosnažno osuđeni ratni zločinac, uputio u Narodnoj skupštini Srbije povodom teksta u kome je napisala da je u Srebrenici počinjen genocid.

Neću podnijeti tužbu protiv Vojislava Šešelja, rekla je Čongradin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), naglašavajući da je “mnogo ljudi trebalo da podnese tužbu protiv Šešelja” jer je on “osuđeni ratni zločinac i trebalo bi da bude lustriran”.

“Ono što on izgovara i dan-danas je brutalno, ne prema meni, ne prema nama, nego prema žrtvama genocida, ratnih zločina, svega onoga zbog čega je on, zapravo, i osuđen u Haagu i zbog čega nije osuđen u Haagu. Stvarno ne vidim da bi trebalo da uzmem ni dinara od njega, to mi je dosta perverzno”, rekla je Čongradin.

Ona kaže kako je “dosta neosjetljivo” doživjela uvrede koje je Šešelj izgovorio jer već dugo piše o genocidu.

“Ako bi me neko pitao šta radim u životu, rekla bih da pišem o genocidu, pišem o ratnim zločinima i pišem o suočavanju sa prošlošću. Mislim da je to najvažnija i najprioritetnija tema u ovom društvu, obzirom na to da se nismo ni približili nekom pragu, gdje bi smo mogli da kažemo da smo krenuli sa tim procesom suočavanja”, rekla je Čongradin.

Foto: Radio Slobodna Evropa

Ona je kaže da je taj proces “neophodan i nužan”, da bi se dalje mogle otvoriti druge teme, poput korupcije, koje su “užasno važne za javni interes”.

Mi smo, i poslije 24 godine, sve dalje od toga da se suočimo sa tim strašnim stvarima koje su počinjene u naše ime, u ime nas koji smo tada bili djeca, naših roditelja i nekih klinaca, koji su se poslije rodili, rekla je Čongradin.

Ona tvrdi kako ne osjeća “nikakvo nespokojstvo ili neku nebezbjednost ili nestabilnost” zbog Šešeljevih uvreda i prozivanja u Skupštini jer već “dosta dugo prisustvuje njegovim napadima na druge ljude i dosta dugo saosjeća sa drugim ljudima koje on napada”.

Naglašavajući da ne poznaje pravo, ali “neki odnos prema ljudskosti”, Čongradin je rekla kako Šešelj “ne bi smio nikako da učestvuje u javnom životu”.

“On je osuđeni ratni zločinac, čovjek koji je potjerao ljude iz svojih kuća, koji je inspirisao ubistva na osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti. Tu imamo posla sa jednim čovjekom koji je toliko zla nanio ovoj državi i ovim građanima, da stvarno više ne vjerujem da on postoji”, naglasila je novinarka lista “Danas”.

Foto: N1

Na pitanje kako je razumjela tišinu koja dolazi iz redova vladajuće Srpske napredne stranke poslije Šešeljevih napada, Čongradin je rekla da joj to djeluje kao i odnos naprednjaka prema genocidu u Srebrenici.

“Srpska napredna stranka, Vučić i vladajuća elita je došla na neku razinu u kojoj više uopšte ne reaguje na to, i to je njihova reakcija. Znači, to je neki njihov maksimum koji mogu da daju, a to je da šute”, rekla je Čongrain.

Ona je podsjetila je Vučićev odlazak u Srebrenicu, “prije nekoliko godina, kada je kamenovan”, ocijenivši da je on taj svoj odlazak “dobro pripremio u Srbiji kod biračkog tijela, tako što je na najbrutalniji, najsuroviji, najprimitivniji način negirao genocid u Srebrenici”.

“Otišao je tamo misleći da je samo njegova pojava tamo već dovoljna da doživi neki katarzični momenat”, rekla je Čongradin.

Po njenoj ocijeni “to uopšte nije bilo dovoljno jer je tome prethodilo jedno brutalno negiranje genocida i vrijeđanje žrtava genocida”.

“Tako da je meni šutanje u ovom trenutku ekvivalent tome. Vlast u Srbiji, vladajuća elita, ne umiju drugačije, oni ni ne smiju drugačije da reaguju na genocid u kojem su učestvovali, koji su inspirisali. Mi smo možda naivno vjerovali, zajedno da našim evropskim prijateljima, da će oni biti u stanju da ga prevaziđu i da će biti u stanju da se suoče sami sa sobom i sa prošlošću i da društvo dovedu u neke razine. Da se sazna istina o tome šta se zaista tamo desilo”, rekla je novinarka lista “Danas” u intervjuu za RSE.

Izvor: Radio Slobodna Ervropa