Ðerlek: Đaci osnovci primjer svima kako se poštuju mjere

0
84
Screenshot

Zdravstveni sistem u Srbiji spreman je i za treći pik virusa korona, kaže državni sektretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek i dodaje da zdravstvene ustanove imaju svu neophodnu opremu i lijekove za liječenje kovid pacijenata.

On je za TV Pink naglasio da je Covid-19 veliki izazov za srpski zdravstveni sistem, ali i za svjetske zdravstvene sisteme.

“Zdravstveni sistem Srbije je izdražao i prvi i drugi pik, iako je bilo pojedinaca koji su govorili da će ‘pući peti, šesti dan’. Međutim, ova država, ministarstvo zdravlja i Vlada su učinili sve da zdravstveni sistem odgovori na sve izazove”, rekao je on.

Ðerlek navodi da bi voleo da kovid bolnice ubuduće budu prazne, ali da to sve zavisi “od našeg ponašanja i poštovanja preventivnih mjera“.

“Iskusniji smo sada nego što smo bili u martu. U prva dva pika smo kapacitete preusmerili na kovid pacijente. U posljednja dva mjeseca stavili smo akcenat na non kovid pacijente, posebno na one koji dugo čekaju dijagnostiku magnetnom rezonancom, skenerom ili čekaju na koronarografiju”, naveo je državni sekretar.

Za kršenje mera, kako je rekao, predviđene su i kazne ali da kažnjavanje nije cilj već da građani shvate koliko je korona opasna i da može ugroziti živote.

Među zaraženima najviše je mladih u uzrastu od 20 do 40 godine, te je Ðerlek pozvao da budu odgovorni prema sebi i drugima.

On je kao pozitivan primjer istakao osnovce, pa i dio srednjoškolaca, koji se ponašaju odgovorno – nose maske, održavaju međusobno rastojanje, peru i dezinfikuju ruke redovno, te da oni treba da budu primjer svima kako se poštuju mjere.

Izvor: Tanjug