Direktor Infektivne klinike o koronavirusu na odjeći: Pranje u veš mašini završava posao

0
60
Foto: Marina Lopičić/kurir.rs

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović objasnio je da je moguća kontaminacija odjevnih predmeta ili kose koronavirusom, ali da tako ne možemo direktno da se zarazimo. Kako je istakao, zaraza uglavnom zahtijeva dopunsku kontaminaciju ruku kojom bismo poslije virus preneli do sluznice ili oka, prenosi N1.

“Morate da dotaknete rukom ili kontaminiranom rukavicom oko”, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Rekao je i da nije potreban poseban tretman odjeće osoba zaraženih koronavirusom, i da “pranje u veš mašini završava posao”.

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović ponovila je da je važno primenjivati lične mjere zaštite i u radnom i u životnom prostoru.

“Dezinfekcija je sada potrebna, alkoholna sredstva značajna”, istakla je Jovanović i dodala da je poželjno alkoholom redovno dezinfikovati prostore sa kojima smo najčešće u kontaktu, poput kupatila i kuhinje.

Ljekari su istakli i da građani nikako ne smiju da uzimaju lijekove na svoju ruku. Antibiotici, prema rečima Verice Jovanović, nisu prevencija za koronavirus i ljudi njihovim uzimanjem dovode sebe u rizik da antibiotik neće djelovati kada im bude zaista potreban.

“Upotreba lijekova nije potrebna, osim ako ljekar ne propiše”, istakla je direkotka “Batuta”.

Izvor: N1