Državni projekat: Desničari “čiste” migranate, policija šuti

0
196
Foto: Fond B92

Da ultradesničarske organizacije u Srbiji sve više jačaju i zauzimaju značajno mjesto na političkoj sceni svjedoči i izostanak reakcije policije i nadležnih organa na najavljeno “čišćenje” migranata na koje pozivaju ekstremisti “Narodne patrole” u nedjelju, 25. oktobra, u 17 časova.

Ovu činjenicu potvrđuje i incident koji se dogodio preksinoć na otvaranju festivala “Mirdita” u Centru za kulturnu dekontaminaciju kada su članovi “Zavetnika” bacili baklju.

Portal Nova.rs navodi da su kontaktirali MUP sa pitanjem zašto su dozvolili “Narodnim patrolama” da u nedelju “čiste” migrante ispred Ekonomskog fakulteta čiji je park poznat kao stacionar ovih izbjeglica, na šta su im oni kratko odgovorili: “Mi ne izdajemo dozvole”.

Skup je, kako smo saznali, prijavljen policiji, koja prema svojoj proceni odlučuje da li će da dozvoli da se okupljanje dogodi ili ne, odnosno, da li je taj skup visoko rizičan ili ne. Obzirom da su “dali zeleno svetlo”, da ne kažemo dozvolu, jer kažu da ih ne izdaju, njihova procena je dakle da poziv na “čišćenje migranata” – nije visoko rizičan.

Da je ovo verovatno najbolji dokaz tesne saradnje države i ultradesničarskih grupa, za Nova.rs potvrdio je i nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović.

“Država koristi desničare vrlo spretno. Oni proizvode desničare, kao što je to uradio Slobodan Milošević kada je osnovao Radikalnu stranku i sa njom zapravo prijetio – evo šta će da vam se desi ako oni dođu na vlast. To je odličan politički dribling, odlična manipulacija. Isto to se dešava i danas. Ne samo u Srbiji, nego u cijelom svijetu, a posebno na Zapadu”, rekao je Marko Nicović.

Da su desničarske organizacije imale “blagoslov” Srpske pravoslavne crkve, dok su pojedini srpski političari koristili njihove usluge u novembru 2013. javno je priznao tadašnji premijer i lider SPS-a Ivica Dačić. Tada je rekao: Političke partije, uključujući i moju, godinama su se “udvarale” huliganima, nacionalizmu i šovinizmu jer to donosi glasove.”

Izdvojili smo najdrastičniji primjer za to, miting protiv nezavisnosti Kosova koji je 2008. organizovala država. Tada je došlo do paljenja američke ambasade i ambasada još nekoliko zemalja i poginuo jedan mladić. Poslije višegodišnjeg pritiska da se pokrene istraga i utvrdi ko je naredio policiji da se povuče pred huliganima koji su potom spalili ambasade, pred sudom se našlo nekoliko čelnika MUP, a taj postupak još uvijek je u toku.

Izvor: Nova.rs