Dva dječaka u Srbiji oboljela od Kawasaki sindroma koji se povezuje s koronavirusom

0
197
Ilustracija: Twitter

Dvoje djece u Srbiji dobilo je takozvani Kawasaki sindrom koji se može dovesti u vezu s koronavirusom, a u pitanju su dva dječaka u dobi od 15 i 16 godina.

Riječ je o sindromu koji je uočen u Americi i Evropi prije nekoliko sedmica, a na koji je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio ljekare širom planete. Dječaci u Srbiji su bili na lječenju u Institutu za majku i diete u Beogradu, prenosi RTS, a jedan dječak je pušten kući.

“Simptomi su temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojica su imala srčanu insuficijenciju. Primijenili smo lijekove za jačanje srčanog mišića”, rekao je dr. Vladislav Vukomanović.

Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promjene na srčanom mišiću. Njihov PCR bris na koronavirus je bio negativan, ali je analizom testom na antitijela utvrđeno da su dječaci imali koronavirus. Oni su imali identičnu kliničku sliku. Inače, godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.

WHO je prije nekoliko dana saopćio da će proučiti moguću vezu koronavirusa i Kawasakijeve bolesti, i to nakon što je u Francuskoj preminulo jedno dijete.