Građani Srbije i CG od 1. jula mogu u EU?

0
90

Srbija i Crna Gora nalaze se na nacrt listi zemalja koje će od 1. jula moći da putuju u zemlje Evropske unije, piše Euronews. Zvaničnici EU u Briselu danas raspravljaju o tome kojim će zemljama biti dozvoljen ulazak od tog datuma, a zvanična odluka očekuje se tokom dana.

Osim Srbije i Crne Gore, na draft listi nalaze se Vatikan, Monako, Andora, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Albanija, Turska, Kosovo, Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mjanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazakstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominikanska Republika, Bahami, Sent Lusija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuelam Nikaragva, Kostarika, Kanada, Angola, Tunis, Nambija, Uganda, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Maroko, Alžir i Egipat.

Portal Euronews piše u da će biti objavljene dvije liste – zemlje kojima će biti dozvoljen ulazak EU i one čiji građani neće moći da uđu.

Navodi se i da je pomenuta lista već izazvala kontroverze, nakon što je objavljeno da Sjedinjene Američke Države, zemlja koja je najteže pogođena Kovidom-19, na drugoj je listi.