Kako je Deutsche Welle dopustio dopisniku iz Srbije da se ismijava sa islamom

0
383

Ugledni njemački Deutsche Welle (DW) je dopustio izvjesnom Nemanji Rujeviću da se na veoma primitivan način ismijava sa islamom i muslimanima. Naime, obrađujući temu o aktuenoj ekonomskoj krizi u Turskoj, dopisnik DW-a iz Srbije Nemanja Rujević je u naslovu naveo sljedeću uvredu: “Kolaps turske lire – ni Alah ne pomaže”. Ovakav naslov je osvrt na Erdoganovu izjavu “Ako oni imaju dolar, mi imamo narod i Allaha uz nas “, a koju je dao povodom krize koja je nastala zbog pada lire.

Na ovu Nemanjinu uvredu prvi je reagirao poznati bh. novinar Sanel Kajan, također nekadašnji dopisnik DW-a.

“DW je nekad bio profesionalan i objektivan medij. DW nekad ni u snu nije mogao imati ovakve naslove. DW je nekad poštivao vjerske osjećaje. DW se nekad zalagao za visoke novinarske standarde … Nekad”, napisao je Kajan na svom Twitter profilu.

Nemanja Rujević

Nemanja Rujević je nedavno branio austrijskog vicekancelara i šefa desničarske Slobodarske partije Heinz-Christiana Strachea. Naime, Strache kao dobar prijatelj Milorada Dodika je u kratkom intervjuu za RTRS izjavio da podržava nezavisnost Republike Srpske. Austrijski mediji su osudili ovakav postupak vicekancelara Strachea, a onda je nastupio Nemanja koji je preko Deutche Wellea branio austrijskog vicekancelara od njegovih novinara.