Kineski eksperti traže da svaki oboljeli bude u zasebnoj sobi

0
144
Foto: Tanjug

Kineski ljekari u potpunosti su se složili sa vanrednim mjerama koje je preduzela vlada, ali traže ono što je kod njih dalo najbolje rezultate, a to je da svaki oboljeli bude izolovan u zasebnoj sobi, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

“Što se tiče mera izolacije i samoizolacije, na samom startu u Kini su se potpuno isto ponašali kao i mi, pa su došli do zaključka da su im blagi slučajevi izolacije zagorčali situaciju, zbog čega su se odlučili na striktnu izolaciju. To znači da svaki oboleli bude u zasebnoj sobi, odnosno ako se zna da su svi pozitivni, onda može i više njih da bude u istoj sobi”, rekao je Kon.

Ističe da, dok se čeka neki rezultat, svako mora da ima zasebnu sobu.

Foto: Tanjug

“To je zahtev koji je nama trenutno vrlo komplikovan i oko čega ćemo razgovarati”, naveo je Kon.

Kaže da je jučerašnji sastanak sa kineskim stručnjacima bio konstruktivan i da su se svi složili da je, kada je reč o sprečavanju širenja korona virusa, najvažnije da izolacija funkcioniše.

“Oni imaju iskustvo da izolacija kod kuće, onih lakih slučajeva, dovodi do prenošenja virusa i snažno preporučuju da se to ne radi nego da svi moraju ostati izolovani. To je nešto što je jako važno i što ćemo svakako uzeti u razmatranje”, rekao je Kon na konferenciji u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug

Kineski stručnjaci su, kazao je on, na sastanku govorili o kineskoj provinciji Hubei koja je imala sličnu situaciju kao Srbija, kada je riječ o korona virusu.

Međutim, dodao je Kon, svaka situacija je različita, bez obzira što se može upoređivati.

Izvor: Tanjug