Ko ne upiše srednju školu, kazna 100.000 dinara!

0
199

Kada se ozvaniči da je srednje obrazovanje obavezno, roditelji čija djeca budu bježala od toga biće debelo udareni po džepu, piše Kurir.

Srednja škola u Srbiji biće obavezna, a onim roditeljima učenika koji ne ispune ovu obavezu sleduje kazna i do 100.000 dinara.

Ovo je otkrio za Kurir ministar prosvjete Mladen Šarčević i dodao da je Nacrtom strategije obrazovanja 2030. predviđeno da srednje obrazovanje bude obavezno u Srbiji.

“Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Za one koji ne budu upisali srednju školu biće predviđene kazne. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara”, upozorio je Šarčević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar je naveo da se radi i na uvođenju dvogodišnjeg srednjeg obrazovanja, i to za oko 40 zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka.

On je podsjetio da 95 odsto dece upisuje srednju školu, a pošto očekuju da će dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući učenike iz marginalizovanih grupa, ima još posla.

“Mreža učeničkih domova je dobra, ali nije još 100 odsto završena. Ako dete koje živi u Surdulici želi neki profil u Leskovcu, mora mu se omogućiti da bude smešteno u domu u tom gradu. Takođe, ima još da se poradi na organizovanom prevozu”, objasnio je ministar.

Izvor: Kurir