KOMENTAR DW: Dan nakon pobjede – parada za Vučića

0
445
Foto: dw.com

Zapad Evrope slavi Dan oslobođenja 8. maja. Istok slavi Dan pobjede 9. maja. Razlika u datumu je historijski određena. Srbija je ove godine 10. maja održala vojnu paradu u Nišu, povodom kapitulacije nacističke Njemačke, pod sloganom “Odbrana slobode”.

List Danas pokušao je da nađe opravdanje za odlaganje, ali jedino što je zaključio je da je 10. maj Međunarodni dan fizičke aktivnosti. To je isto, recimo, kao i Međunarodni dan Monty Python statusa na Facebooku.

Zvanično nije stiglo nikakvo objašnjenje za pomijeranje vojne parade, ali razlog je razumljiv i uopšte nije smiješan, osim možda standardima humora “Letećeg cirkusa Montyja Pythona”. Naime, 9. maja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je učestvovao na regionalnoj konferenciji u Tirani, pa je tako centralna manifestacija povodom Dana pobjede prilagođena njegovim obavezama.

Parada koja je, nakon što je odložena, trebalo da ostavi utisak da je inspirisana antifašističkim evropskim vrijednostima, ispostavila se kao demonstracija moći i širenje kulta ličnosti šefa države i vrhovnog komandanta – prisustvo Vučića bilo je važnije od poštovanje historije.

Novija historija visi poput zlokobne sudbine nad kandidatom za članstvo u EU, Srbijom. Velika vojna parada najprije je bila planirana za 24. mart, dvadesetu godišnjicu početka vazdušnih napada NATO-a.

Ali, kako su upozorili iz Washingtona i Brusselsa, to bi previše čak i za Srbiju kojoj Zapad inače (još uvijek) toleriše špagu između ljubavi prema Rusiji i Vladimiru Putinu i pragmatičnog približavanja Evropskoj uniji. Jer to je moglo da se shvati kao zveckanje oružjem ili u najmanju ruku kao provokacija NATO-a koji se nerado sjeća krajnje spornog povoda i ishoda vazdušnih napada na Srbiju.

Vučić se tome povinovao i vojnu paradu je vezao za Dan pobjede. Dobro, za dan nakon pobjede.

Povod za paradu je istovremeno i 20. godišnjica od početka NATO napada, podsjetile su režimu bliske “Večernje novosti”.. Za svaki slučaj, da se još jednom razjasni.

Vojna parada u Nišu je bila paradni primjer pokušaja srpskog državnog vrha da premosti političko-historijsku podijeljenost u koju je utjerao zemlju. Sa jedne strane predsjednik Vučić uvjerava da je članstvo u EU prioritet spoljne politike Srbije, a sa druge strane “zvijezde” vojne parade u Nišu bili su ruski borbeni avioni Mig 29, ruski vojni helikopter Mi-35, ruski tenkovi T-72, koji su kupljeni ili dobijeni na poklon od Ruske Federacije.

Pored toga, mediji u Srbiji već godinama sistematski šire antizapadno raspoloženje, a proljeće u kojem se obilježava dvadeset godina od “NATO agresije” i “NATO zločina” je kao stvoreno za to.

Iz ugla Beograda, NATO je bombardovao zemlju samo da bi Srbima oteo Kosovo, kolijevku, srce srpstva. Međutim Srbija, poručuju iz Beograda, nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova i uvijek će, uz podršku Rusije, blokirati priključivanje Kosova međunarodnim organizacijama.

Srpska vojna parada, na kojoj je učestvovalo oko 4.000 vojnika i policajaca, 400 tenkova i vozila i 40 letjelica, zapravo je bila demonstracija moći, koja je glorifikovala predsjednika države Aleksandra Vučića i pokazala gdje je Srbija pod njegovim vodstvom. To nije imalo mnogo veze sa antifašističkim vrijednostima na kojima se temelji EU i na koje se inače podsjeća povodom Dana pobjede.

Čak je šuplja i unutrašnja logika srpske vojne parade, koja je trebalo da demonstrira snagu moderne srpske vojske bazirane na ruskoj opremi. Prema Ustavu Srbije, vojska bi trebalo da brani teritorijalni integritet zemlje. S obzirom da je iz ugla Srba Kosovo privremeno okupirano od strane “terorista”, vojska bi prema Ustavu trebalo da interveniše na Kosovu. Ali pošto to ne dolazi u obzir, postavlja se pitanje zašto se Srbija naoružava i to ruskim oružjem? Da li se čekaju bolja vremena?

Iako u Srbiji ne manjka megalomanije, bijeg od realnosti ipak ima svoje granice. Svrha vojne parade u Nišu je bilo veličanje čovjeka koji je sebe stavio iznad parlamenta i vlade: Aleksandra Vučića. Narodu su predstavljene vizija jake, vojno vaskrsle, međunarodno cijenjene Srbije između Istoka i Zapada, nada u bolji život i sopstvena veličina. Vizija na kojoj se zasniva njegova vlast.

Izvor: dw.com