Kon ne očekuje da će biti donijeta mjera samoizolacije

0
66
Foto: Tanjug/CdM

Epidemiolog Predrag Kon ne očekuje da će biti uvedena mjera obavezne samoizolacije za sve građane koji se vraćaju iz inostranstva, ali je napomenuo da to “ne znači da Krizni štab neće promijeniti stav po tom pitanju”.

On je gostujući na TV Prva podsjetio da je trenutno važi preporuka da građani koji se vrate u zemlju budu u samoizolaciji 14 dana, obzirom da prilikom ulaska u Srbiju obično ne mogu da imaju validan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

“Mi trenutno imamo niz drugih ograničenja, poput upozorenja koje izdajemo (da se ne putuje, da budu u samoizolaciji)… Obavezno testiranje svih koji se vrate bi podrazumevalo naglo zagušenja laboratorija”, ocijenio je Kon.

Dodao je da Krizni štab već četvrtu nedjelju upozorava na rizik od zaražavanja građana-povratnika sa ljetovanja, a da je on predložio deset dana samoizolacije za djecu koja se vraćaju iz inostranstva, kako bi smanjili rizik od zaražavanja vršnjaka u školama.

“Trenutno u Beogradu ima 12 zaraženih učenika, a 17 u cijeloj Srbiji”, rekao je Kon.

Naveo je i da će predložiti prelazak na isključivo onlajn predavanja u slučaju da se epidemiološka situacija u obrazovnim ustanovama pogorša.

“Za sada nije određeno koliko djece treba da se zarazi (da bi se pojedinačna škola zatvorila), za sada je sve u redu”, dodao je Kon.

Izvor: Nova.rs