Na Horgošu zaplijenjeni jastuci punjeni sa 400.000 eura

0
155
Foto: Uprava carina

Srpski carinici su na ulaznoj strani prelaza Horgoš iz pravca Mađarske, u saradnji sa policijom, spriječili pokušaj krijumčarenja oko 400.000 evra sakrivenih u dva jastuka, saopćila je Uprava carine.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigao automobil “lend rover” njemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Berlina ka Izmiru putovao bračni par turskih državljana.

Na uobičajeno pitanje o tome, da li imaju nešto za prijavljivanje usledio je odgovor da sa sobom nose samo lični prtljag i dozvoljeni iznos novca.

Bez obzira na to, carinici su se odlučili za detaljan pregled, kada je vozilo prebačeno u garažu namijenjenu za tu svrhu.

Foto: Uprava carina

Tada je, kako se navodi, žena (31) uzela iz automobila dva jastuka da bi navodno sela na njih. Prije nego što je to učinila, carinik je zatražio da pogleda jastuke i u njima pronašao gomilu novca.

Iz njih je izvađeno 400.000 eura, a potom je kod muškarca (33) u torbici za dokumenta pronađeno još 15.000 eura, dok je žena u torbici imala 3.620 eura, što je ukupno 418.620 neprijavljenih eura, precizira se u saopćenju.

Putnicima je vraćeno po 10.000 eura, dok je ostatak otkrivene neprijavljene sume zajedno sa putnicima i automobilom preuzelo Odjeljenje za borbu protiv korupcije MUP iz Subotice, dodaje se u saopćenju.

Izvor: RTS