Njemački mediji: Rast korone u Srbiji poslije znojave SNS žurke

0
70
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Štampa na njemačkom piše o nedavnoj proslavi u centrali SNS-a, a nazivaju je “znojavom” žurkom, poslije koje je broj slučajeva, pozitivnih na koronavirus, u Srbiji naglo porastao. Također ističu da su Srbija i Crna Gora jedine države regiona čijim građanima bi od srijede mogla biti dopuštena putovanja u EU.

Članice Evropske unije bi u ponedjeljak (29. jun) konačno trebalo da usaglase listu zemalja iz kojih će od srijede (1. jul) ponovo biti moguća putovanja u EU. Prema informacijama Frankfurter algemajne cajtunga, Srbija i Crna Gora bi trebalo da se nađu na toj listi, dok nema ostalih država Zapadnog Balkana.

Osim njih, putovanja bi bila dozvoljena iz samo još 12 svjetskih zemalja. U pitanju su Australija, Novi Zeland, Kanada, Japan, Južna Koreja, Tajland, Alžir, Maroko, Tunis, Gruzija, Ruanda i Urugvaj.

“Ove zemlje ispunjavaju uslove koje je predložila Evropska komisija. One imaju u proseku manje ili jednako zaraženih u odnosu na prosek EU“, piše frankfurtski list. Osim toga, zdravstveni sistemi tih državi nisu preopterećeni, i one već dozvoljavaju građanima EU ulazak u zemlju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje se da bi se na listi našla i Kina, ukoliko zauzvrat dozvoli ulazak državljanima svih zemalja EU.

“Lista bi trebalo da se aktuelizuje na svake dve sedmice, kako bi se pratila dinamika pandemije. Ona predstavlja preporuku za države EU i četiri pridružene države Šengenskog prostora“, piše FAZ i dodaje da će ipak države EU gledati da imaju jednaka pravila jer su u međuvremenu unutrašnje granice u Šengenu otvorene.

Mediji na njemačkom pak nastavljaju da izvještavaju i o “nemarnom” ponašanju vlastodržaca u Srbiji koji su “sopstveno zdravlje i zdravlje sunarodnika potpuno nepotrebno izložili riziku“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

O tome piše luksemburški list Tageblat koji opisuje slavlje Srpske napredne stranke u izbornoj noći: “Na izbornoj žurci u tijesnoj centrali SNS na Novom Beogradu pobjednici su radosno padali jedni drugima u zagrljaj. Partijski aktivisti su prisno igrali kolo. Od odstojanja ili maski nije bilo ni traga tokom znojave pobjedničke gužve. Čak je i šef partije i države Aleksandar Vučić dopustio da mu trubači sa nekoliko santimetara duvaju u lice.“

List dodaje da su sada koronom zaraženi brojni funkcioneri, poput dosadašnje predsjednice Skupštine Maje Gojković, ministra odbrane Aleksandra Vulina i šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. “Za izbornu misiju, SNS nije nepromišljeno stavila na kocku samo zdravlje svojih ljudi, već i svih sunarodnika”, piše Tageblat.

Izvor: Nova.rs