Od sutra u Beogradu obavezne maske u zatvorenom

0
67
Foto: Tanjug

Na području grada Beogada od sutra, od šest sati ujutru, biće obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra, odlučio je Krizni štab, saopćila je zamjenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

“To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se koriste i druge mjere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku”, dodala je Kisić Tepavčević za Tanjug poslije sastanka Kriznog štaba.

Ona je rekla da su te mjere donete zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

Kaže da većina zaraženih ima blaži oblik infekcije ili nema nikakve simptome, ali da se, ipak, značajan broj osoba hospitalizuje.

“Imajući sve to na umu, pošto je najveći broj zaraženih boravio u zatvorenom prostoru gdje je bio veći broj ljudi, odlučili smo se za mjeru koja će na snazi biti od sutra u šest sati ujutru, na području Beograda, gde će biti obavezno nošenje maski, ne samo u gradskom prevozu, već u svim zatvorenim prostorima sve vreme boravka”, navela je Kisić Tepavčević.

Dodaje da je najveći broj zaraženih upravo na području glavnog grada i da će ako se takav trend nastavi i bude potrebno, a o čemu se danas razgovaralo, ograničiti broj ljudi u zatvorenom i otvoreno

Rekla je je i da nema ograničenja rada restorana, ali da je i u njima, unutra, obavezno nošenje maski, rekla je ona za RTS.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, Krizni štab je sazvao današnju sjednicu sa ciljem da se donesu nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Broj novozaraženih već dva dana zaredom premašuje 200.

Podsjetimo, predsjednica vlade Ana Brnabić je juče izjavila da se te mere neće odnositi na celu zemlju, već da će biti “targetirane” na određeni grad ili opštinu u odnosu na broj zaraženih po glavi stanovnika, ali i istakla da više neće biti “zatvaranja” kakva su bila u martu i aprilu.

Prethodno su na snazi bili obaveza nošenja maski u gradskom prevozu i preporuka njihovog nošenja u javnom zatvorenom prostoru, naročito u poštama, bankama, prodavnicama i tržnim centrima.

U pojedinim gradovima u Srbiji uvedena je vanredna situacija.

Izvor: Nova.rs