Oglasio se pekar Albanac iz Borče: “Ja sam Đura, nisam vaš neprijatelj, ovo je moja zemlja”

0
499

“Ja sam Đura i ovdje živim osam godina, ovo je moja kuća, moj dom, izvinjavam se svima”, riječi su koje je sugrađanima uputio Mon Gjuraj, vlasnik pekare “Roma”, nakon jučerašnjeg protesta u Borči na kome su okupljeni skandirali uvredljive i ksenofobične parole.

“Izvinjavam se u moje ime i moje pekare “Roma”. Nema ništa od moje slike tu i nisam ja taj lik. Svi me znaju ko sam i šta sam. Želim mir, ovo je moja kuća, moj dom, ja nemam drugu kuću. Kako sam živeo do sad, tako želim i dalje da živim. Imam svoju porodicu ovde, školujem ovde decu, tu je moja kuća, ovo je moja država”, rekao je vlasnik pekare na video-snimku koji je jedna korisnica društvene mreže Tviter okačila na svoj profil.

“Blic” podsjeća da je prije nekoliko dana na Facebooku objavljena fotografija na kojoj je muškarac koji pokazuje albanski simbol dvoglavog orla. Ta fotografija nastala je prije dve godine u centru Beograda, ali ju je neko pronašao i ponovo objavio nakon čega je protest i organizovan.

Okupljeni su jučer ispred pekare skandirali parole o Kosovu i puštali muziku, dok su vlasnici pekare bili u kući iznad.

Protest je u jednom trenutku izgledao kao huliganski skup, na kome je pjevano “ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji”, o paljenju džamija, a ekstremisti su na automobil vlasnika pekare stavili svinjske glave i po njemu izlijepili plakate. Nakon nekoliko sati oni su se polahko razišli.

Foto: RAS Srbija