Pored povećanog testiranja, socijalno distanciranje osnova u borbi protiv korona virusa

0
163
Foto: Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da danas da će se, na osnovu odluke o masovnom testiranju, testirati oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procjene da treba da se testiraju, a epidemiolog dr. Darija Kisić-Tepavčević istakla je da su, pored povećanja indikacija za testiranje, i dalje mjere socijalnog distanciranja i kućne izolacije osnova u borbi protiv korona virusa.

Lončar je na današnjoj konferenciji za štampu istakao da odluka o testiranju neće biti nikakva privatna odluka, i da naši epidemiolozi u saradnji sa kineskim stručnjacima imaju tačne prodecure i pravila po kojima će testirati.

“Opredijelili smo se za strategiju koja se slučjano zove ‘masovno testiranje’. Da ne misli neko da će neko da nekog juri po ulici da ga testira. Donosiće se odluka ko se testira u zavisnosti od osobe koja je pozitivna na infekciju korona virusom i njenim kontaktima”, objasnio je on.

Lončar je kazao da se iz tog razloga pripremaju domovi zdravlja, kako bi lica za koja se kaže da treba da se testiraju, mogu da odu u najbliži dom zdravlja.

Foto: Tanjug

Svaki dom zdravlja, prema njegovim riječima, imaće po jednog epidemiološkog tehničara iz nadležnog zavoda, koji će uzimati analize.

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu u Vladi, rekla da su mjere samoizolacije ključne i pored povećanja testiranja, jer nema svrhe da se svako jutro svi testiraju, ako će se poslije kretati.

Povećani obim testiranja odnosi se prije svega na zdravstvene radnike i osobe koje su imale kontakt sa inficiranim licima, dodala je Kisić-Tepavčević.

Najavila je da će u narednim danima biti razrađena procedura.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ona je istakao da koliko god da se zadržava virus u spoljašnoj sredini, virus može da se razmožava samo u našem organizmu.

Lončar je, upitan za karantin za osobe koje su lako oboljele, rekao da, kadabudu pripremljeni resursi za to, za dva do tri dana, svi oni koji su pozitivni biti smejšteni u tim kapacitetima.

Međutim dodao je da, ako je nekome ostalo dva do četiri dana do isteka karantina, nije u redu da se šalje na drugo mjesto, i da se stručnjaci u tome slože zdravom logikom.

Izvor: Tanjug