Putin: Spremni smo za izgradnju Turskog toka, Erdogan dolazi sledeće sedmice

0
210

Mi smo spremni da realizujemo Turski tok, predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan dolazi sledeće nedelje da razgovaramo o tome, Turska pozitivno gleda na to, izjavio je danas u Beogradu predsednik Rusije Vladimir Putin, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi smo spremni da realizujemo nastavke za evropske zemlje, puno je interesanata, imamo i više nego dovoljnih resursa, mi na tome radimo sa Srbijom, ali se to tiče i razvoja infrastrukture i mi smo u to spremni da uložimo milijardu i 400 miliona dolara, ali sve će zavisiti od drugih zemalja koliko su one spremne da odbrane svoje interese”, naveo je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Kako je naveo, sada i Bugarska pokazuje interesovanje za taj tok.

“Mi smo spremni za to u potpunosti, vodimo pripremne radove, od nas malo šta zavisi. Sledeće nedelje će doći Erdogan, Turska pozitivno gleda na to, tako da ćemo na tome raditi i videti šta se dešava”, dodao je.

On je kazao i da Rusiji ne smeta Severni tok 2, najavivši da će rukovodstvo Gasproma boraviti u Briselu gde će razmatrati i tranzit kroz Ukrajinu.

Predsednik Vučić je izjavio da Srbija očekuje mnogo od Turskog toka, te da je mnogo toga uradila, potpisala i završila do sada.

“Naša preduzeća i naša zemlja moraju da dobiju gas i naša je ideja i plan da dobijamo gas u budućnosti i iz Turskog toka iz Bugarske, za Srbiju je to od izuzetnog značaja”, kazao je.

On je istakao da zna da su Nemci sve izgradili oko Severnog toka.

“Mi, kao i svi drugi narodi, imamo pravo da dobijemo gas, mi da plaćamo dvostruko više cene nemamo i ne možemo… Mi hoćemo da nabavljamo najjeftiniji i najbolji gas za našu zemlju, a to je ruski gas”, zaključio je Vučić.