Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mjesta sa 5.000 dinara

0
120
Foto: Shutterstock

Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mjesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, što znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje mjera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do nedostatka dezinfekcionih sredstava u kafićima, restoranima, klubovima.

Te odredbe nalaziće se u izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zadatak nove Vlade čim se formira, prenosi Blic.

Kako se navodi, tako će se obezbijediti rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba što je nakon poslednje sjednice zahtevao i njegov član Srđa Janković.

Poštovanje mjera trenutno mogu da sprovode jedino republički sanitarni inspektori kojih je toliko malo da je, recimo u Beogradu, u posljednja dva i po mjeseca radilo svega njih četvoro.

Kada se izmjene zakona usvoje, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mjesta.

Izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori koji će imati ista ovlašćenja kao republički sanitarni inspektori.

Do sada, komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli su da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, a sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mjera, odnosno moći će da zatvaraju kafiće, restorane, klubove.

Izvor: Tanjug