Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije: Ne dozvolite da Kurban-bajram dočekate u svađi

0
161
Foto: Anadolija/Arhiv

Ne dozvolite da ovaj Bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom, poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u poslanici za Kurban-bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da predstoji Veliki Bajram, ne samo zbog toga što duže traje od ramazanskog, već zbog vidljive i neskrivene žrtve, truda i napora koje vernik čini i u danima koji prethodne i u toku trajanja Bajrama.

On je u Bajrakli džamiji u Beogradu podsjetio da je kurban (žrtva) svako odricanje od onoga što nam je drago i važno radi približavanja Allahu, dželle šanuhu.

“To je težak put, a nagrada je velika. Zaista, nema žetve bez sjetve, nema uspjeha bez napora, nema života bez pokreta! Ovo je dan kada hadžije sa svih strana svijeta borave u Mekki i izvršavaju svoju petu vjersku dužnost – hadž. Za primljen hadž kod Allaha, dželle šanuhu, nagrada je oprost svih grijeha i vječni boravak u Džennetu! Veliki bajram je zato, ne samo zbog toga što duže traje od Ramazanskog bajrama, već i zbog vidljive i neskrivene žrtve, truda i napora koje vjernik čini i u danima koji prethode i u toku trajanja Bajrama”, kazao je Nasifović.

Podsjetio je da je jedini čovjek kojega je Bog nazvao Zajednicom, a to je Ibrahim, alejhis-selam, zbog svoje želje prema Bogu, i zbog Božije volje prema čovjeku, dat je kao primjer jevrejima, hrišćanima i nama muslimanima, da je moguće radovati se ostvarenju svoje želje samo onda kada je u skladu s Božijom voljom.

Izvor: Anadolija