Savjetnica predsjednika Srbije: U naredna 24 sata odluka o zatvaranju tri grada

0
111
Foto: Zorana Jevtić

Savjetnica za medije predsjednika Srbije Suzana Vasiljević najavila je da bi nove mjere za Beograd, Niš i Valjevo mogle biti saopćene uskoro i da se još ne zna kakve će biti.

Ona je za televiziju Prva rekla da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer na sastanku kriznih štabova pitao lekare da li je potrebno zatvaranje ta tri grada i da su oni rekli da za sada to ne treba raditi i da situaciju ponovo treba razmotriti za 24 sata.

Vasiljević je istakla da mjera izolacije cijelog grada podrazumeva da ne postoji transport između gradova i da ljudi ne mogu da izađu i uđu u grad, da se zaraza ne bi širila, ali da bi u tom trebalo da bude omogućeno snabdijevanje hranom.

 Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ona je rekla da više nema resornih ministara, već da su svi resorni i zaduženi da pomognu Srbiji, jer Srbija mora da se bori skoro sama, jer nema solidarnosti, ali je naglasila važnost pomoći iz Kine i Norveške.

Upitana kojih se mjera pridržava kabinet predsjednika, Vasiljević je rekla da svi članovi kabineta pa i predsjednik prolaze mjerenje temperature, dezinfekciju ruku, stavljanje maski i rukavica, a da su konferencije pomerene u Palatu “Srbija” jer tamo može da se napravi dovoljan razmak među ljudima.

Ona je rekla da su novinari podeljeni u dve grupe i da su u jednoj televizije i novinske agencije, kojima se predsjednik obraća po najvažnijim pitanjima, a da su u drugoj grupi novine i portali kojima će se predjsednik obratiti kasnije i dodala da je država velikim medijskim kućama poslala i zaštitnu opremu.

Foto: Tanjug

Vasiljević je ocijenila da je tokom pandemije koronavirusa većina medija u Srbiji na visini zadatka i da je situacija sa medijima bolja nego u vrijeme poplava i da novinari proveravaju informacije koje dobiju preko društvenih mreža pre nego što nešto objave.

“Većina njih dosta dobro radi”, poručila je Vasiljević i dodala da mediji treba da prikazuju ljudima ono što se dešava u svjetskim metropolama.

Ona je rekla da državni organi po nekoliko puta provjeravaju informacije prije nego što ih daju medijima i da su predsjednik, premijerka, oba krizna štaba i ljekari donijeli odluku da od prvog dana građani imaju sve podatke i da se ništa ne krije.

Izvor: FoNet