Sejdinović: Vučić je fascinantan ekspert za licemjerje

0
484

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak s predsjednikom Evropske federacije novinara Mogensom Bliherom Bjeregardom.

Njegov sastanak s Bjeregardom izazvao je brojne reakcije u Srbiji, pogotovo od strane predstavnika nezavisnih medija, koji smatraju da je takav sastanak neprimjeren s obzirom na stepen medijskih sloboda u Srbiji.

Sloboda medija u Srbiji u 2017. bila je na niskom nivou, stoji u izvještaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) uz konstataciju da nema kritičkog javnog mnijenja i da tačne i provjerene informacije ne dolaze do građana.

U izvještaju “Indikatori za nivo slobode medija i sigurnosti novinara 2017.” ukazuje se i da izvještaji međunarodnih organizacija, poput Reportera bez granica i Freedom housea, pokazuju da je u Srbiji smanjen nivo medijskih sloboda.

“Vučiću i ekipi možemo s razlogom osporavati dobre namjere i stručnost u mnogim oblastima, ali se ne može reći da nije fascinantan ekspert za licemjerje i masovne prevare. On i njegovi savjetnici zloupotrebljavaju medije surovo, potcjenjujući građane ove zemlje, što kombinuju sa korupcijom masovnih razmjera”, kazao je za list Danas predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Sejdinović naglašava da Vučić “svoju predstavu već pet godina uspješno prodaje i zapadnim zemljama”. Međutim, kako dodaje, i najveće prevarante i falsifikatore na kraju uhvate na djelu, a onda im više niko ne vjeruje.

“Mislim da je Vučić “pročitan” i da i ovaj sastanak govori o tome. Vjerovao je da će uz par fraza i kursadžija fazona da anulira jezivu medijsku stvarnost u Srbiji i bezbrojne činjenice koje govore o tome, a samo je svojim rečenicama i ponašanjem potvrdio da je on neprijatelj medijskih sloboda i sloboda uopšte erdoganovskog nivoa”, ukazuje Sejdinović.

Prema Sejdinovićevom mišljenju, Vučić ne može promijeniti stav prema medijima, jer je to pitanje njegovog opstanka na vlasti. Kako objašnjava, Vučić vlada zahvaljujući medijskim opsjenama i povišenje nivoa medijskih sloboda i medijskog profesionalizma u obrnutoj je srazmjeri sa njegovom moći.

“A on jako dobro zna da babl-efekat njegove popularnosti može preko noći, kao vrijednost kriptovaluta, da se sunovrati i da on ne samo padne sa vlasti nego završi političku karijeru s obzirom na spaljenu zemlju koju će ostaviti iza sebe”, istakao je Sejdinović.