SIROTINJSKI: Ljajić prošle godine na poklon dobio samo kutiju sa hurmama i jednu knjigu

0
583

Ako je suditi po poklonima koje su dobili tokom 2017, može se reći da se srbijanski političari i nisu baš nešto ovajdili. Da je riječ o više nego skromnim darovima, primjer su katalozi u kojima su ministri Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić i Mladen Šarčević naveli svoje “poklončiće“.

Uvidom u Ljajićev katalog na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, ministar trgovine i telekomunikacija tokom prošle godine dobio je kutiju sa hurmama iz Iraka, čija je vrijednost procijenjena na 1.400 dinara, a poklon je ambasadora Iraka u Srbiji Kasima Askera, piše Kurir.

Drugi poklon koji je Ljajić prijavio dar je Udruženja umjetničkih i starih zanata, a riječ je o knjizi “Stari zanati Srbije“, čija je vrijednost 450 dinara. Oba poklona označena su kao lična svojina.

Šarčević je kao ministar prosvete dobio dva protokolarna poklona – srebrni cvijet, čija je procjena u toku, a poklon je ambasade Irana, i plaketu od Ministarstva odbrane, čija je procjena takođe u toku.

Najskromniji katalog poklona prijavila je Mihajlovićeva, koja je navela samo suvenir, dar delegacije Madagaskara.

Ovo nije konačan spisak poklona jer su funkcioneri bili dužni da do 1. marta 2018. dostave Agenciji za borbu protiv korupcije poklone, pa bi njihovi izvještaji uskoro trebalo da budu ojbelodanjeni.

“Funkcioner ne smije da zadrži poklon čija vrijednost prelazi pet odsto prosječne mjesečne zarade bez poreza u Srbiji (2.400 dinara), odnosno poklone primljene u toku godine čija ukupna vrednost prelazi iznos prosječne zarade bez poreza u Srbiji (48.000 dinara)”, navela je agencija.