Skuplja od one u New Yorku: Afera s jelkom trese upravu Beograda, u toku istraga

0
457

Gradska uprava Beograda suočit će se kaznenom istragom zbog novogodišnje jelke postavljene u centru grada nakon što je otkrivena afera da je plaćena čak 83.000 eura, a Beograđani su danas ispod stabla donosili listiće s ironičnim porukama što bi još željeli za Novu godinu.

Cijenu je koncem sedmice otkrio istraživački portal Pištaljka.rs, ustvrdivši kako je ugovor potpisan tri dana nakon što je umjetno drvo već bilo montirano na početku pješačke zone u Knez Mihajlovoj ulici, prenosi Hina.

Visoka 18 metara i ukrašena s 200 crvenih kuglica, beogradsko jelka pokrenula je pravu lavinu reagiranja na društvenim mrežama i pritisaka na gradske vlasti, među ostalim, i zbog informacije da je skuplje čak i od jelke postavljene ispred Rockefeller centra u New Yorku.

Sučen s neugodnim činjenicama, beogradski gradonačelnik Siniša Mali rekao je novinarima kako je “i sam iznenađen” basnoslovnim iznosom i najavio raskid ugovora, a kompanija “Keep light”, kao jedini sudionik javnog tendera za ukrašavanje grada, priopćila je da će već postavljeno drvce pokloniti Beograđanima kao svoj doprinos dekoriranju gradskih ulica i trgova.

Opoziciona Demokratska stranka pozvala je Beograđane da ispod plastičnog drveta ostave svoje želje za poklone u vrijednosti od 83.000 eura, a pojedini su građani u znak protesta danas zasuli jelku rolama toalet-papira koje su ostale visjeti između grana.

Gradske službe jutros su s drvca uklonile veliki plakat na kojem je pisalo “Sinišina jelka”, a postavila ga je inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”.

Ta nevladina organizacija nedavno je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog,direktora javnog preduzeća za gradsku rasvjetu, te protiv članova povjerenstva za tendere i direktora kompanije “Keep Light” zbog zloupotreba u vezi s javnom nabavom novogodišnje rasvjete, a u vrijednosti od oko 1,5 milion eura.