Srpsko-turski odnosi cvjetaju: Erdogan pisao Vučiću i pozvao ga u goste

0
353

Najiskrenija mi je želja da se auto-put Beograd – Sarajevo, kao projekat regionalnog prijateljstva i prosperiteta, završi u najkraćem mogućem roku, naveo je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje je danas uručio ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku u Predsjedništvu Srbije, Bilgic je Vučiću uručio Erdoganovo pismo u kome je predsjednik Turske izrazio zadovoljstvo što su “prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Srbije, kao rezultat uzajamnih veza na svim nivoima, dostigli najviši stepen u svojoj historiji”.

“Vaš trud i rukovodstvo je nesumnjivo u velikoj mjeri doprinelo tom uspjehu. Najiskrenija mi je želja da se auto-put Sarajevo – Beograd, kao projekat regionalnog prijateljstva i prosperiteta, čije smo temelje postavili tokom moje posete Srbiji 7. i 8. oktobra prošle godine, završi u najkraćem mogućem roku”, naveo je Erdogan u pismu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Srbije, Erdogan je u pismu izrazio zadovoljstvo što će ove godine u okviru treće sjednice Visokog savjeta za saradnju imati priliku da ugosti Vučića u svojoj zemlji i da mu tom prilikom poželi dobro zdravlje i sreću, kao i prosperitet i blagostanje prijateljskom narodu Srbije.

Foto: Anadolija

Predsjednik Srbije je, zahvaljujući na pismu, rekao da ga raduje što je sa predsjednikom Erdoganom uspostavio prisan odnos i blisku saradnju, zasnovane na međusobnom razumjevanju i poverenju. On je naglasio da su dobri odnosi Srbije i Turske važni i za mir i stabilnost regiona.

Ambasador Bilgic je ocijenio da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji upravo zahvaljujući dvojici predsjednika.

Predsjednik Vučić i ambasador Bilgic su konstatovali da zajednički projekti i ekonomska saradnja dobro napreduju i izrazili očekivanje da će u budućnosti biti novih turskih investicija, kao i da će dve zemlje iskoristiti sve mogućnosti za saradnju.

Ambasador je Vučiću uručio i poziv za učešće na prvom Antalijskom diplomatskom forumu, posvećenom diplomatiji u digitalnom dobu.

Izvor: Anadolija