Sve o korona testu za one koji ulaze i izlaze iz Srbije

0
486
Foto: Shutterstock

Ako vas strah od koronavirusa nije odvratio od putovanja u druge zemlje, stroga pravila prelaska preko granica i korona testu možda hoće. Naravno, ima i onih koji ne mogu da odlože putovanje, a kako stvari zasad stoje – trebalo bi da na vreme prikupe sve potrebne informacije, da pripreme dodatan budžet za testiranje i naoružaju se strpljenjem, piše Nova.rs.

Granice se lagano otvaraju, ali još nema usaglašenih pravila kako će tačno funkcionisati putovanje iz jedne u drugu zemlju. Kako je najavljeno, za ulazak u Srbiju biće potreban negativan korona test, koji nije stariji od tri dana, dok je u suprotnom predviđen karantin. Dakle, testiranje treba blagovremeno uraditi u zemlji iz koje dolazite, a cijene variraju do čak 300 eura.

S druge strane, najavljeno je da će testiranje u Srbiji koštati oko 50 eura, ali pitanje je da li će vam biti dovoljan negativan rezultat da biste mogli da uđete u neku drugu zemlju. Naravno, u slučaju da treba da se vratite poslije, recimo, nedjelju dana, ponovo će biti potrebno da se testirate da biste mogli da uđete u Srbiju. Cijela procedura djeluje prilično zamorno po informacijama koje su zasad plasirane, a dok nadležni ne dođu do nekog konačnog rješenja, pokušaćemo da objasnimo kakva pravila zasad važe.

Ulazak u Srbiju

Što se tiče ulaska u Srbiju, objavljeno je da će biti neophodan negativan PCR test na koronavirus, koji nije stariji od tri dana. U suprotnom, sljeduje karantin od punih 14 dana.

“Usvojili smo odluku da će našim građanima iz inostranstva, kada se vraćaju u zemlju, biti dovoljan PCR test koji pokazuje da su negativni na kovid 19, koji su uradili u poslednja 72 sata i onda neće morati da budu u karantinu 14 dana”, objavila je premijerka Ana Brnabić.

Foto: Srđan Ilić/PIXELL

Prema njenim riječima, liberalizovana je i procedura za ulazak stranaca, što je važno zbog privrede i stranih studenata, koji će takođe na ulasku u Srbiju morati da pokažu rezultate testa, ne starijeg od 72 sata, a kretanje će im “ipak donekle biti ograničeno, u skladu sa potrebama”. Još nije poznato kako.

Važno je primijetiti i da je za ovu procedutu naznačen isključivo PCR test, budući da su se tokom pandemije koronavirusa pominjali i neki drugi. PCR test se smatra pouzdanijim korona testom i radi se na uzorcima uzetim iz gornjeg respiratornog trakta, iz grla i nosa, koji sadrže mješavinu sluznice i pljuvačke. Uzorci se u specijalizovanoj laboratoriji testiraju na SARS-CoV-2, koristeći se obrnutom transkripcijom polimerazne lančane reakcije (rRT-PCR) u realnom vremenu. Testiranje traje nekoliko sati, a rezultati su obično dostupni nakon par dana, što bi moglo da zakomplikuje situaciju u kojoj test ne bi smeo da bude stariji od tri dana. Takođe je sporno i to što neko može da se zarazi i čekajući na rezultate, a, na kraju, ni testovi nisu nepogrješivi.

Neke zemlje pokušale su da preduhitre te nedostatke, pa se izlazak iz Srbije bar trenutno čini komplikovanijim nego ulazak u zemlju, jer ne važe svuda ista pravila.

Izlazak iz Srbije

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvnom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na koronavirus koji će koštati oko 6.000 dinara, najavio je pulmolog Branimir Nestorović. Te testove će, navodno, moći da urade na svoj zahtjev u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Međutim, to ne znači da će mirni krenuti preko granice, jer kako djeluje, svaka zemlja ima neka svoja pravila – ulazak u druge države zavisi od toga gde putuju i građani treba da se informišu pre svega o novim merama koje tamo važe i testovima koji se tamo eventualno priznaju.

Karim SAHIB / AFP / Profimedia

Na primjer, redakciji Nova.rs javila se čitateljka koja je željela da ostane anonimna, a požalila nam se da u Hrvatsku nisu hteli da je puste s negativnim rezultatima testa iz Bosne, jer su “nepouzdani” i morala je da bude u karantinu. Zato treba svakako provjeriti koji se testovi traže u kojoj zemlji, da vas na granici ne bi dočekalo neprijatno iznenađenje.

Neke će, po svemu sudeći, uvesti i testiranja na licu mjesta, pa je najavljeno da će aerodrom u Beču nuditi testiranje na koronavirus da bi putnici izbjegli karantin od 14 dana, i to po cijeni od 190 eura.

Plan grčkih zvaničnika je da putnici korona test rade u svojim zemljama, ali je najavljeno da će ulazak u zemlju obuhvatiti još neke stroge mere opreza.

“Ja mislim da ovo leto treba da provedemo u Srbiji, na planinama, banjama. To je najbolji način, a ako neko želi na Mediteran, da ipak to ostavimo za sledeću godinu, jer je Grčka predvidela strogu kontrolu, ne može niko bez negativnog nalaza na koronu, Hrvati su već uveli to, traže nalaz ne stariji od 24 sata…To će uraditi i Makedonija… Pa, u povratku mora da ponovo bude podvrgnut testiranju”, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za N1.

Cijene testova

Da, treba misliti i o povratku. Jasno je da se cijela procedura ponavlja pri ulasku u zemlju, što znači da ćete morati da se testirate u inostranstvu, a to bi mogao da bude ozbiljan udarac na budžet. Cene korona testova koje se pominju kreću se od 10 pa do čak 300 evra.

Hrvatski mediji, na primer, pišu da će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ovaj test koštati 200 eura, mada je hrvatski ministar zdravlja prethodno govorio kako pouzdani test na kovid 19 košta oko 100 eura. Isto je i u BiH, a za Sloveniju još nije određena tačna cijena, mada su procjene da test neće biti skuplji od 20 eura.

Ranije je bilo najava da će dobrovoljni test u Grčkoj koštati od 120 do 300 eura, ali je grčki ministar turizma nedavno izjavio da je moguće da ta cijena padne i na 10 evra po osobi kasnije tokom leta.

Dok se to ne desi ili se bar utvrde neka opšta pravila, računica bi mogla da se mijenja iz dana u dan.

Izvor: Nova.rs