Trump pisao Vučiću: U Bijeloj kući možemo do historijskog sporazuma Srbije i Kosova

0
228
Foto: Twitter

Američki predsjednik Donald Trump uputio je pismo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, u kojem, uz ostalo, naglašava kako ne treba propustiti jedinstvenu priliku za postizanje rješenja za Kosovo.

“S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma s Kosovom, koji će donijeti dugo željeni mir u regiji, ohrabrujem vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrijebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obje zemlje. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, sigurnost i ekonomski rast”, navodi se u pismu.

Također se apeluje na obije strane da što prije postignu dogovor o normalizaciji i da se suzdrže od postupaka koji to otežavaju.

Mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova bili bi prekretnica za regiju, a Sjedinjene Američke Države su spremne da u tome pomognu, ističe se u pismu te dodaje kako je sporazum između Srbije i Kosova na dohvat ruke.

Trump je pismo zaključio izjavom da se raduje prilici da u Bijeloj kući ugosti Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija, kako bi zajedno proslavili ono što bi predstavljalo historijski sporazum.