U toku sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije, Tachi pozvao na smirenost

0
508

Očekuje se početak hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije koju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zakazao nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić je nakon hapšenja prebačen u Prištinu, gdje je dao izjavu prekršajnom sudiji, a potom je, prema posljednjim informacijama, deportovan u centralnu Srbiju preko Merdara.

Uhapšen je jer Vlada Kosova nije dala dozvolu da prisustvuje debati o dijalogu na Kosovu. Još se ne zna kako je ušao na teritoriju Kosova s obzirom da nije imao dozvolu za ulazak.

Portparol policije Kosova Baki Keljani je za agenciju Beta rekao da policija postupa prema zahtjevima Ministarstva vanjskih poslova Kosova i vlasti Kosova koje su zatražle hapšenje Đurića u slučaju da ilegalno bez dozvole kosovskih vlasti uđe na Kosovo.

Na sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost stigli su premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Nela Kurburović, Aleksandar Vulin, te šef BIA Bratislav Gašić.

Kako prenose Novosti, Vučić je povodom situacije na Kosovu obavio telefonske razgovore sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predsjednik Kosova Hashim Tachi izjavio je večeras da je kosovska policija prilikom Ðurića u Kosovskoj Mitrovici postupala u skladu sa zakonom i ovlaštenjima. Tachi je pozvao građane Kosova pozvao na smirenost i rekao da je Ðurić na Kosovo ušao ilegalno, prenio je portal Koha.net.

Upravo su ga, rekao je, obavijestili nadležni organi da je Ðurić prošao redovnu policijsku, sudsku i tužilačku proceduri i da je sada na putu da bude deportovan sa kosovske teritorije.

“Ovaj slučaj ne bi trebalo da ometa komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog između dvije zemlje i napore za normalizaciju dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Tachi.

Oglasio se i zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je izjavio da je Đurić na Kosovo ušao ilegalno i da to predstavlja “kršenje prava, ustavnog poretka i Briselskog sporazuma”.

On je na Tviteru napisao da takvi potezi imaju za cilj da destabilizuju Kosovo, kao i da će kosovska vlada “preduzeti sve neophodne mere kako bi očuvala mir”.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj izjavio je da su specijalne policijske jedinice profesionalno provele “operativni plan sprečavanja ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo”. Sefaj je rekao da je taj operativni plan bio namijenjen političarima koji su ušli na teritoriju Kosova bez prethodno pribavljene dozvole.

“Policija Kosova se obavezala da odgovorno ispunjava svoje zakonske obaveze i da stvori sigurno okruženje za sve građane Republike Kosovo”, rekao je Sefaj, prenosi portal Koha.net.