Vlada Srbije usvojila nove mjere: Skoro sve se zatvara

0
231
Foto: Nandhu Kumar/Pexels

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi u Srbiji neće raditi od petka u 17 sati do ponedjeljka u 5 sati ujutru bez izuzetka.

Njihovo radno vrijeme bit će od ponedjeljka do petka od 5 do 17 sati. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedjelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna djelatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dječije igraonice također neće raditi od petka u 17 sati do ponedjeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu ljepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 sati. 

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gdje se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 sat. 

Foto: Pexels

Apoteke i benzinske pumpe (djelatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja. 

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 sati ujutru do 15 sati.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smještaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 sat svakoga dana. 

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend. 

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – kina, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 sati. 

Foto: EPA-EFE

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bijele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 sat, a subotom do 17 sati.

Sve ove mjere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum. Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mjera, koje stupaju na snagu sutra. 

Vlada Republike Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smještajima niti u bilo kojim drugim prostorima. Time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju cjelokupnu okolinu. 

Dobro poznate epidemiološke mjere i preporuke u borbi protiv koronavirusa, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provjetravanje prostorija ostaju na snazi.