Vođa tima iz Kine: Uz mjere, za mjesec, dva Srbija stavlja epidemiju pod kontrolu

0
128
Foto: Tanjug

Za mjesec ili dva, ako se budu poštovale mjere, epidemija kovida-19 u Srbiji krenuće silaznom putanjom, a kada četiri dana uzastopno bude zabilježen pad novooboljelih, biće potrebno još dodatnih 28 dana opreza

“Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novooboljelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete”, procjenio je u razgovoru za “Večernje novosti” Peng Džićijang.

On je rekao da veruje da će Srbija za mjesec ili dva uspjeti da epidemiju stavi pod kontrolu.

Na pitanje od čega će zavisiti dalji tok epidemije, on je naveo da to zavisiti od toga koliko će se brzo otkriti oboljeli, pogotovo oni koji su u kućnoj izolaciji.

Foto: Beta

“Njih što prije treba smjestiti u bolnice i lječiti. Također, moraju se smjestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa oboljelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbjeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uvjerili”, naveo je Peng Džićijang.

On je ukazao da je u Srbiji primjetno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mjera. U bolnicama ima nedostataka u mjerama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mjere zaštite zdravstvenih radnika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje također.

“Na osnovu trenutne epidemiološke slike, i broja zaraženih, koji nije veliki ali se povećava, uz mjere koje je država preduzela, kao što je zatvaranje granica, predložili smo vašoj vladi da proširi obim testiranja i pojača mjere za izolaciju. Vjerujemo da će sve to brzo dati dobre rezultate”, istakao je Peng Džićijang.