Vučić na udaru kritika zbog predizbornog spota s djevojčicom

0
111
Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu objavio je novi predizborni spot zbog kojeg se našao na udaru kritika jer se u spotu pojavljuje djevojčica. Opozicija je čak tražila reakciju nadležnih institucija i zabranu emitovanja spota.

Vučić i djevojčica u spotu razgovaraju o putevima, vrtićima i školama, ali i odlasku građana Srbije u inostranstvo. Lider Srbije tako pita djevojčicu o ocu koju radi u inostranstvu i govori joj o svom planu da sve očeve vrati kući, na šta djevojčica odgovara da bi to voljela najviše na svijetu.

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) da zabrani emitovanje novog spota navodeći da Vučić na šokantan način zloupotrebljava maloljetnu djevojčicu u političke svrhe, i na taj način svu djecu u Srbiji dovodi u poziciju da postanu njegove medijske žrtve.

I pokret “Jedan od pet miliona” traži zabranu emitovanja spota ocenjujući da je takva “brutalna zloupotreba” djece u političke svrha svojstvena samo “diktatorskim režimima i da je nezapamćena u novijoj historiji”.

Vučić je kazao da će povući spot ukoliko nadležni organi odluče da je tako najbolje.