Vučić naredio ispitivanje moguće špijunske afere vrbovanja srbijanskih agenata

0
320

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za Blic da se Vojno bezbjednosna agencija (VBA) bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srbijanske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome, prenosi Beta.

“Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno- bezbednosnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas”, rekla je Brnabić za Blic.

Ona kaže da očekuje sve informacije tokom dana. “Predsednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavesetiće nas o rezultatima istrage”, zaključila je Brnabić.

List navodi da je ovim potrđeno njegovo današnje pisanje da je “ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban akter šokantnog snimka, na kome se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije”.

Potvrđena autentičnost

Snimak je 17. novembra objavljen na Youtubeu, njegova autentičnost potvrđena je za Blic, a potvrdio ga je i ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Twitter nalogu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin napustio je danas prije podne, bez objašnjenja, sjednicu Skupštine Srbije.

Vulin je nešto ranije izjavio za Tanjug da je u posljednjih 24 sata, uz načelnika VBA generala Ðuru Jovanića, imao više razgovora sa Vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ministar odbrane takođe je rekao da sutra očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi i da je situacija ozbiljna.

Vojna neutralnost

“Vrhovni komandant prikuplja informacije i očekujem da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba VS. Situacija je ozbiljna i vrhovni komadant će zaključke doneti posle podrobnog i strpljivog razmatranja”, rekao je Vulin ranije za Tanjug, odgovarajući na pitanje šta može da kaže o navodnoj špijunskoj aferi.

U ovom trenutku nije poznato da li će predsjednik Vučić sazvati i sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vulin je inače istakao da je lično “siguran da se iza zavese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti”.

Izvor: Agencije