Započeta ekshumacija posmrtnih ostataka iz masovne grobnice Kiževak kod Raške

0
186
Foto: SANA

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na Kosovu, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine započeta ekshumacija tijela, za koja se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, na lokaciji na području rudnika Kiževak kod Raške u Srbiji.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestala lica.

Lokaciju Kiževak danas su obišli predsjednik Кomisije za nestala lica Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsjedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli.

Foto: SANA

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makolli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

On je tokom obilaska radova na ekshumaciji posmrtnih ostataka u izjavi za medije danas rekao da taj proces treba zaštititi od politizacije.

“Ovo je humanitarno pitanje i tako ćemo ga i tretirati, ali oni koji su počinili ove zločine treba da dobiju zaslužene kazne. Mislimo da u Srbiji postoje i drugi lokaliteti sa potencijalnim masovnim grobnicama“, rekao je Makolli.

Foto: SANA

Šef beogradske delegacije i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je tokom obilaska lokacije Kiževak da se o broju tijela na tom mjestu još uvijek ne može sa sigurnošću ništa reći, ali je dodao da se može pretpostaviti da se nalazi između 15 i 17 tijela.

On je u izjavi za medije dodao da će tek proces ekshumacije i identifikacije dati odgovor na pitanje o broju posmrtnih ostataka i kome pripadaju.

Prema Odalovićevim riječima, ovo je jedna od izmještenih grobnica u Srbiji.
Odalović kaže da će se raditi na ovoj lokaciji dok god to vremenski uslovi budu dozvoljavali, i da će to sigurno biti narednih 10-ak dana.

Foto: SANA

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, poslije nekoliko neuspješnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha.

EULEX je uputio zahtjev Međunarodnom komitetu Crvenog Krsta za dobijanje snimka iz vazduha iz 1999. godine. Ovi snimci su krajem 2019. dostavljeni Komisijama za nestale u Beogradu i Prištini. Potom je uslijedio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

Podsjećamo da su od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

Izvor: SANA/RSE