Amerika bijesna, prizori djece u kavezima šokirali svijet

0
494
Foto: Facebook

Amerika i svijet šokirani prizorom stotina migranata djece i beba, odvojenih od roditelja i smještenih u skladišta u južnim pograničnim državama. Američki predsjednik Donald Trump prstom upire u prethodnika Baracka Obamu.

Fotografije ilegalnih migranta zatvorenih u kaveze, i stotine djece i beba smještenih u skladišta u južnim pograničnim američkim državama, šokirale su javnost širom svijeta i izazvale pravu političku buru u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kritičari tvrde da je masovno odvajanje djece od roditelja posljedica politike “nulte tolerancije” prema imigraciji administracije predsjednika Donalda Trumpa, dok Trump za sve krivi – opoziciju.

Prizori iz pritvorske jedinice u pograničnom teksaškom gradiću McAllen. Ljudi u kavezima su ilegalni migranti iz Južne Amerike. Fotografije je objavila granična policija SAD-a. Novinarima koji imaju pristup objektu, fotografisanje je zabranjeno.

“Sprovela nas je granična policija, to znači da smo vidjeli samo ono što su oni želeli da vidimo. Ljude drže u kavezima, visokim oko 3 i po metra. U nekima možete vidjeti samo jednog muškarca, u drugima samo jednu ženu. U većim skladištima su porodice koje su i dalje zajedno”, kaže reporterka CNN-a Dianne Gallagher.

Zajedno, ali ne zadugo – u centrima poput ovog imigranti provode po nekoliko dana. Potom se odrasli odvode u druge pritovrske jedinice, a djeca – u “dječija prihvatilišta”.

Prema zvaničnim podacima, u posljednjih šest sedmica, na ovakav način razdvojeno je oko 2.000 porodica. Samo u ovom “prihvatilištu” napravljenom u nekadašnjem Walmart supermarketu, boravi oko 1.500 dječaka.

U međuvremenu, “dječiji” prihvatni centri sve su puniji – uključujući i ovo šatorsko naselje napravljeno u vreloj teksaškoj pustinji El Paso.