Angela Merkel opet proglašena najmoćnijom ženom: Pročitajte ko je još na svjetskoj ljestvici

0
223

Njemačka kancelarka Angela Merkel imenovana je najmoćnijom ženom na svijetu za 2019. godinu u godišnjem izvještaju Forbesove liste.

Svake godine, Forbes pravi listu najutjecajnijih ženskih lidera širom svijeta u politici, ekonomiji i zabavi.

Merkel se u samom vrhu nalazi već devet godina, a Forbes je pohvalio kancelarku zbog svoje rezervisanosti i politici prema izbjeglicama koja se razlikuje od one koju vodi američki predsjednik Donald Trump.

Na drugom mjestu ove godine nalazi se Christine Lagarde, nova predsjednica Europske centralne banke, koja je prethodno obavljala posao direktoricenensi pel MMF-a. Lagard je na prošlogodišnjoj listi bila tek 22.

Iza nje je Nancy Pelosi, prva žena koja je na poziciji predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, prenosi Klix.ba.

Pelosi je u septembru saopćila da je zvanično pokrenuta istraga o opozivu predsjednika Trumpa, nakon optužbi da je zloupotrijebio svoju funkciju.

Na 100. mjestu nalazi se mlada švedska aktivistica Greta Thunberg, koju je magazin “Time” jučer proglasio za ličnost godine.

Na listi su još, između ostalih, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Melinda Gates, direktorica Fondacije Bill i Melinda Gates, Oprah Winfrey…