Bošnjačka, albanska i marokanska islamska zajednica ulaze u Vijeće muslimana u Njemačkoj

0
293

Koordinacijsko vijeće muslimana u Njemačkoj (KRM), koje poduzima značajne korake ka zajedničkom i ravnopravnom predstavljanju muslimana u toj zemlji, u svoj sastav prihvatit će nove članice, albansku, bošnjačku i marokansku islamsku zajednicu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Koordinacijsko vijeće muslimana u Njemačkoj (KRM) je zajedničko tijelo koje su 2007. godine osnovale četiri muslimanske organizacije u Njemačkoj, Islamsko vijeće, Turska islamska unija (DITIB), Savez islamskih kulturnih centara (VIKZ) i Centralno vijeće muslimana u Njemačkoj (ZMD). 

Na sastanku članova KRM-a održanom u Kelnu razgovaralo se o proširenju ovog tijela, te je donesena odluka da nove članice postanu albanska, bošnjačka i marokanska IZ. 

“Danas je potpisan memorandum o razumijevanju s Unijom islamskih albanskih centara u Njemačkoj (UIAZD), Islamskom zajednicom Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD) i Centralnim vijećem Marokanaca u Njemačkoj (ZRMD) a tiče se njihovog ulaska u sastav KRM-a”, navedeno je u saopćenju KRM-a. 

Glasnogovornik KRM-a Nurhan Soykun izjavio je kako je ovom odlukom napravljen veoma značajan korak u boljem predstavljanju muslimana u Njemačkoj. 

Planirano je da tri islamske zajednice u julu, na generalnoj skupštini KRM-a, zvanično postano članice Vijeća.

Izvor: Anadolu Agency