Čečenskom vođi ponovno ukinut Instagram nalog, izgubio 1,4 miliona sljedbenika

0
205

Za mnoge u 21. stoljeću, nemogućnost pristupa društvenim medijima značilo bi veliki udarac. No, za čečenskog vođu Ramzana Kadyrova, to je samo još jedan dan, kao i svaki drugi. Po treći puta u tri godine, Kadyrovu je zabranjen pristup Instagramu.

Prema izvještajima vlasnika Instagrama, odnosno Facebooka, zabrana je u skladu sa američkim sankcijama protiv čečenskog vođe. Od 2017., Kadyrova su sankcionisale SAD na temelju Magnitsky akta, kojeg je potpisao ondašnji predjednik Obama 2012. godine i koji se kasnije proširio u 2016. Magnitsky akt omogućuje američkoj vladi nametanje sankcija i kazni stranim predstavnicima vlasti, ako postoji sumnja da oni krše ljudska prava.

“Kao američka kompanija , djelovat ćemo unutar ovlasti pravnih akata američke vlade, pri čemu ćemo neprestano ispunjavati naše pravne obaveze“, glasnogovornik je izjavio za RIA-u.

Ista sudbina zadesila je korisnički račun vođe čečenskog parlamenta, Magomeda Daudova, kao i zamjenika regionalnog premijera, Aduzayeda Vismuradova te zamjenika Dume, Adama Delimkhanova.

Kadyrov je dugogodišnji korisnik društvenih mreža. Svojim korisničkim računom na Instagramu skupio je više od 1,4 miliona pretplatnika. Prije zabrane, čečenski vođa često bi koristio aplikaciju kao sredstvo javnog komuniciranja.

U decembru 2017. blokirani su Kadyrovi Instagram i Facebook nalozi. Razlog su bile i sankcije koje mu je uvela američka vlada.

Nakon 11 mjeseci deblokiran je račun glavnog čovjeka Čečenije. Njegov prvi post na Instagramu bila je oda omiljenom pištolju u kojem je Kadirov napisao:

“Pištolj. Koliko puta moram to da vam kažem prijatelju. Izgleda da smo samo ti i ja ostali u ovoj tišini. Koliko smo teških godina prošli zajedno? Koliko ste precizno usmerenih riječi ispalili u pravcu mojih neprijateljskih gadova da biste odbranili svoje tijelo, dostojanstvo i život”.

Nakon toga njegov je nalog ponovo blokiran. Portparol Facebooka je kasnije objasnio da je privremeno vraćanje Kadirine stranice bila greška.

Izvor: Logično