Danska traži da migrantkinje iz “nezapadnih” sredina moraju raditi kako bi dobile vladinu pomoć

0
105
Foto: Keira Burton/Pexels

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da će država od nekih radnika migranata tražiti da rade 37 sati sedmično kako bi primali pomoć, a pravila su očigledno usmjerena na žene nezapadnog porijekla.

Frederiksen je rekla da će nova pravila pomoći migrantima da se asimiliraju u dansko društvo, ali su i u skladu sa nastojanjem zemlje da svede molbe za tražitelje azila na nulu.

Nova ograničenja će biti nametnuta onima koji tri do četiri godine primaju pomoć od vlade Danske, ali koji nisu postigli određeni nivo znanja danskog jezika.

“Previše godina smo činili medveđu uslugu mnogim ljudima ne zahtjevajući ništa od njih”, rekla je premijerka i dodala da su pravila posebno namijenjena ženama koje žive od pomoći, koje ne rade i koje su „nezapadnog“ porijekla.

Danska vlada kaže da šest od 10 žena iz Turske, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka nije zaposleno.

“U osnovi je problem to što imamo tako snažnu ekonomiju, gdje poslovna zajednica traži radnu snagu, dok imamo veliku grupu, prvenstveno žena nezapadnjačkog porijekla, koje nisu dio tržišta rada”, rekla je Frederiksen.

Uprkos tome što se često smatra “nordijskom socijalističkom“ zemljom prijateljskom prema migrantima, Danska ima jedan od najstrožih stavova prema imigraciji unutar EU.

U junu je usvojen zakon sa 70 prema 24 glasa koji omogućava deportaciju tražitelje azila i obradu molbi dok su van zemlje.

Prošle nedjelje, bivšem danskom ministru imigracije Inger Stojbergu sudilo se na rijetko korištenom sudu za opoziv u zemlji. Bivši ministar “tvrde linije” optužen je za nezakonito razdvajanje parova tražilaca azila u kojima su supruge bile maloljetne.

Odgovarajući na vladin plan u srijedu, Mai Villadsen, portparolka ljevičarske Crveno zelene alijanse, rekla je za TV2 da se plaši da bi novo pravilo moglo da završi kao “socijalni otpad uz državnu podršku” koji “šalje ljude na lude poslove”.

Izvor: Logicno.com