Donald Trump oslobođen optužbi u historijskom suđenju u Senatu

0
83
Foto: EPA

Senat Sjedinjenih Američkih Država donio je konačnu odluku da bivši predsjednik SAD-a Donald Trump nije kriv za poticanje pobune, što se odnosi na događaj kada su demonstranti 6. januara upali u zgradu Kongresa.

Iako je 57 senatora (među njima i sedam republikanaca) glasalo da je Trump kriv, to nije bilo dovoljno jer je bila neophodna dvotrećinska većina, 67 glasova od ukupno 100. Podsjetimo, u krvavim neredima 6. januara poginulo je pet ljudi.

Nekolio sati prije upada rulje u Kapitol Trump je održao govor pred svojim pristalicama ponovivši po ko zna koji put da je žrtva izborne krađe, nakon čega se hiljade ljudi uputilo prema Kapitolu da “riješi problem”.

Tako će Trump ostati upamćen kao predsjednik kome se u dva navrata sudilo u Senatu, ali je u oba slučaja izbjegao opoziv. To Trumpu omogućava da se ponovo kandiduje za američkog predsjednika.

Odmah nakon objave rezultata glasovanja Trumpov ured objavio je izjavu za javnost, ocjenjujući da je ovo bila još jedna faza u “lovu na vještice”. Ujedno je najavio i nastavak svoje političke borbe.

“Naš historijski, patriotski i lijepi pokret da ponovno učinimo Ameriku velikom tek je započeo. U mjesecima koji predstoje imam puno toga za podijeliti s vama i radujem se nastavku našeg nevjerovatnog zajedničkog putovanja, kako bismo učinili Ameriku velikom za sve naše ljude”, navodi se u Trumpovom saopćenju.