Egipatski imam želi da donira ženin nakit za podršku Turskoj

0
332
Foto: Anadolija

Kuvajtski državljanin egipatskog porijekla ponudio je da donira nakit svoje žene kako bi podržao tursku liru, koja je nedavno izgubila na vrijednosti u odnosu na dolar nakon novonastalih sankcija SAD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Pri dolasku u tursku ambasadu u Kuvajtu, egipatski imam, Sayyid Muhammad Mustafa, pokušao je da donira zlatni nakit svoje žene kako bi pružio podršku Turskoj protiv plana koji je osmišljen protiv turske ekonomije. Na pitanje o razlozima za njegovu inicijativu, Mustafa je rekao “Razlog je moja ljubav prema našoj turskoj braći i sestrama. Turci su nada svih Muslimana. ”

Mustafa je rekao da se iskreno divi turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, pozivajući Turke da znaju vrijednost predsjednika Erdogana.

Zahvaljujući egipatskom imamu na naporima koje je uložio, komercijalni ataše turske ambasade Atilla Ugur Basbug rekao je da nije u mogućnosti da prihvati njegovu donaciju.

Mustafa je rekao da će nastaviti da podržava Tursku kupovinom turskih lira i proizvoda. Odnosi između Turske i SAD-a su zategnuti nakon uvođenja sankcija Washingtona ministru unutrašnjih poslova Suleymanu Soyuu i ministru pravde Abdulhamitu Gulu zbog zadržavanja američkog pastora Andrewa Brunsona, koji se suočava s optužbama za terorizam u Turskoj.

Prošlog petka, američki predsjednik Donald Trump udvostručio je tarife za uvoz aluminijuma i čelika iz Turske.