Erdogan “povukao ručnu”: Svoju budućnost želimo graditi sa Evropom

0
208
Foto: AP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Evropsku uniju da održi svoja obećanja nakon što se Turska suočila sa prijetnjom da bude sankcionisana.

“Svoju budućnost želimo graditi sa Evropom”, rekao je Erdogan danas tokom videokonferencije koju je organizovala njegova Stranka pravde i razvoja, dodavši da Turska želi biti u jačoj saradnji sa njihovim “prijateljima i saveznicima”.

Šef vanjske politike EU Josep Borrell je ranije rekao da Turska ne šalje pozitivne signale i da mora riješiti spor sa članicama EU Grčkom i Kiprom, oko podmorskih nalazišta u Sredozemnom moru.

Kiparski Turci i Kipar spore se oko priobalnih rezervi plina u spornim vodama.

Kipar zagovara ideju da druge države EU prošire crnu listu protiv Turske zbog istraživanja prirodnog plina u istočnom Mediteranu. Druge vlade, uključujući Njemačku, bile su oprezne i izbjegavale su provokacije, piše Bloomberg.

Parlament EU zaprijetio je dodatnim sankcijama Turskoj.

Evropski čelnici razgovarat će o budućnosti odnosa EU-a i Turske na summitu u decembru, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na pitanje novinara o nedavnim napetostima između Turske i članica EU, Merkel je rekla da će pripaziti na razvoj događaja u sljedećih nekoliko sedmica prije nego što će razgovarati o potencijalnim sankcijama.