Erdogan: Trumpova odluka o Jerusalemu nema nikakvu vrijednost

0
659
Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump svojom odlukom o Jerusalemu nagradio Izrael za sve terorističke činove, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na otvaranju vanrednog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, koji je sazvan u povodu Trumpove odluke da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela.

“Ovom odlukom Izrael gotovo da je nagrađen za sve terorističke činove. Trump, pa makar bio i sam, je dao tu nagradu”, rekao je Erdogan, te podvukao kako je Trump donio odluku o gradu koji je okupiran, kao i da njegova odluka nema nikakvu vrijednost.

“Još jednom govorim da je Jerusalem naša crvena linija”, rekao je Erdogan.

Turski predsjenik je pozvao sve zemlje koje, kako je rekao, drže do međunarodnog prava da priznaju Jerusalem kao glavni grad Palestine koji je pod okupacijom.

Prema njegovim riječima, zemlje islamskog svijeta nikada neće odustati od cilja koji je suverena i nezavisna Palestina, s glavnim gradom Jerusalemom.

“Kao islamske zemlje, nikada nećemo odustati od našeg zahtjeva za suverenu i nezavisnu državu Palestinu, s glavnim gradom Jerusalemom”, poručio je turski predsjednik Erdogan, te dodao:

“Ono što je Izrael bio 1947. godine, nažalost Palestina je danas u takvoj situaciji. Vjerujte da ovakvu podjelu ne bi napravio ni vuk u sukobu s ovcom”.