Erdogan: Vraćajući se korijenima, Turska će zaštititi kulturno nasljeđe Aja Sofije

0
105
Foto: Anadolija

Vraćajući se korijenima, Turska će zaštititi kulturno nasljeđe Aja Sofije kao što su to uradili i preci, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak.

”Čineći Aja Sofiju ponovo prikladnom za njenu namjenu, mi ćemo čuvati njeno kulturno nasljeđe, kao što su to uradili i oni prije nas“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu.

Osvrnuo se i na odluku o statusu Aja Sofije.

”Pogrešnom odlukom smo (1934., op. a). pretvorili Aja Sofiju u muzej, a sada je opet vraćamo u džamiju”, rekao je Erdogan.

Govorio je i o činjenici da je četiri do pet puta više bogomolja u Turskoj za nemuslimane nego što je u Evropi za muslimane.

”Kod nas imate u prosjeku jednu bogomolju na 460 nemuslimana, dok je u Evropi u prosjeku jedna bogomolja za oko 2.000 muslimana”, rekao je Erdogan.

Prošle sedmice turski sud je poništio odluku iz 1934. kojom je džamija Aja Sofija u Istanbulu pretvorena u muzej. Ovom presudom je omogućeno da istanbulski dragulj opet bude džamija, kao što je to bila nekoliko stoljeća u svojoj historiji.

Aja Sofija je tokom Bizantijskog carstva nekoliko stoljeća bila crkva.

Erdogan je ranije najavio da će ovaj historijski kompleks biti spreman za molitvu u petak, 24. jula.

Izvor: Anadolija