Francuski zvaničnici: Požar na katedrali Notre Dame bio je nesretan slučaj

0
348
Foto: EPA

Valerie Pecresse, predsjednica pokrajine Ile-de-France, u kojoj je smještena impozantna katedrala Notre Dame, izjavila je novinarima da je požar koji je izbio jučer na ovom sakralnom objektu bio nesreća.

“To je bila nesreća. Nije bilo namjerno”, rekla je ona, prenosi CNN.

Pecresse je rekla da će iz fonda za hitne slučajeve ove pokrajine biti izdvojeno 10 miliona eura kako bi se pomoglo u naporima da se obnovi Notre Dame.

Također, valja istaći kako su i brojne druge ličnosti iz svijeta politike i showbiza obećale pružiti finansijsku potporu za rekonstrukciju ove crkve, a među njima se ističu predsjednik Francuske Emmanuel Macron, biznismen Bernard Arnault i suprug Salme Hayek Francois-Henri Pinault.

Ogromni požar koji je zahvatio katedralu gasilo je 400 vatrogasaca pomoću desetina vatrogasnih vozila i najmanje 18 crijeva pod visokim pritiskom unutar crkve.

Nakon osam i po sati borbe s vatrom koja je doslovno gutala krov i druge dijelove čuvene katedrale Notre Dame u Parizu vatra je ugašena.

Čuvena katedrala Notre Dame simbol je Pariza, Francuske, jedan od simbola katoličanstva, ali i cijelog svijeta. Njena gradnja počela je u 12. stoljeću, a okončana je 1345. godine.

Foto: REUTERS/Yves Herman