Indonezija / Oko 80.000 osoba okupilo se na skupu podrške Palestini

0
723
Foto: Anadolija

ko 80.000 Indonežana okupilo se danas u glavnom gradu Jakarti kako bi iskazali protivljenje odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog izraelskog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Na desetine hiljada građana prošetalo je glavnim ulicama indonežanskog glavnog grada noseći palestinske zastave i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Mir bez Trumpa” i “Indonezija se udružuje za Palestinu”.

Anwar Abbas, predsjednik Indonežanskog vijeća vjerskih učenjaka (MUI), pozvao je američkog predsjednika da povuče odluku koja je, kako je kazao, u suprotnosti s međunarodnim pravom, koja krši ljudska prava Palestinaca i potkopava mirovne napore Ujedinjenih nacija.

Ukoliko SAD ne povuku svoju odluku, Abbas je pozvao Ujedinjene nacije da uvedu oštre sankcije.

Abbas je u obraćanju skupu podržao odluku Organizacije islamske konferencije (OIC) na nedavnom zasjedanju u Istanbulu da se odbaci jednostrana odluka američkog predsjednika i da se Istočni Jerusalem proglasi glavnim gradom Palestine.

Također, je zatražio od Predstavničkog doma Indonezije da uspostavi posebnu komisiju za pregled svih investicija SAD u Indoneziji i pozvao svoje sugrađane da bojkotuju sve američke i izraelske proizvode.

Predsjednik MUI-a je pozvao OIC i sve zemlje svijeta da povećaju humanitarnu pomoć palestinskom narodu u kontekstu izgradnje stambenih objekata, zdravstvenih ustanova i infrastrukture.