Kako se Austrija bori sa epidemijom? 11.781 zaraženih, broj mrtvih se smanjuje u posljednjih pet dana

0
149
Ilustracija: Shutterstock

Dvije sedmice nakon što je u Austriji potvrđen prvi slučaj koronavirusa broj ukupno zaraženih je 11.781, a umrlo je 186 osoba.

Za to vrijeme, od dvije sedmice, situacija sa epidemijom u Italiji prelazi iz zabrinjavajuće u ozbiljnu, a stanje nije puno bolje ni u evropskim državama poput Francuske, dok je Španija po broju zaraženih druga u svijetu. Austrija se ipak dobro drži.

Koronavirusom najviše je pogođena oblast Tirol gdje ima skoro 3.000 pozitivnih na virus, a najbolje se drži Burgenland sa nešto više od 200 zaraženih.

U Austriji se oporavilo čak 2.507 osoba pa trenutno ima 9.088 aktivnih slučajeva.

U ovoj državi urađeno je blizu 60.000 testiranja, a najviše pozitivnih slučajeva otkrili su 26. marta, čak 1.321 osoba. Od tada se broj novootkrivenih pretežno smanjuje, statistika je to Worldometersa.

Najviše umrlih usljed zaraze koronavirusom imali su 30. marta, nakon čega je broj sve manji. U posljednja 24 sata, u Austriji je umrlo 18 osoba pozitivnih na koronavirus.

Austrijska vlada je reagovala brzo i uvela značajne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Zabranjeni su letovi, zatvorene granice, škole i fakulteti su zatvoreni kao i trgovine, osim onih sa hranom. Svi događaji su zabranjeni, a na jednom mjestu se ne smije okupiti više od pet ljudi istovremeno.

Parlament takođe usvaja pakete koji se odnose na saniranje posljedica koronavirusa, a budžet za te svrhe je povećan na milijardu eura. U Austriji podstanari ne mogu biti izbačeni iz stanova jer nisu platili kiriju, a formiran je i poseban fond za podršku nezaposlenima.

Izvor: Klix.ba