Ko je žena koja je, navodno, zarazila Trumpa

0
194
Foto: NBC

Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania pozitivni su na koronavirus. 

Doktor Bijele kuće Sean Conley rekao je da su Trump i prva dama “dobro u ovom trenutku” te da “očekuje da će predsjednik izvršavati svoje zadatke i tokom oporavka”.

Američkom predsjedniku i prvoj dami potvrđen je koronavirus nedugo nakon što je pozitivan test na koronu dobila Hope Hicks, jedna od Trumpovih glavnih pomoćnica. Ona je bila pozitivna nakon što je s Trumpom u utorak bila na raspravi Air Force One u Clevelandu i predizbornom skupu u Minnesoti u srijedu.

Kako piše “Bloomberg”, Hicks se počela loše osjećati u Minnesoti i u srijedu je započela sa samoizolacijom na letu za Washington. Trump je u četvrtak rekao da on i Melania čekaju rezultate testiranja nakon što se ispostavilo da je Hicks pozitivna.

Ko je Hope Hicks?

Hicks (31) za Trumpa radi od 2014. godine i trenutno je u ulozi izvršne direktorice odnosa s javnošću i političke savjetnice. Diplomirala je engleski jezik i bivša je manekenka, a u početku svog odnosa sa porodicom Trump radila je s Trumpovom kćeri Ivankom na promociji njene modne agencije. Hicks je tada počela raditi za Donalda Trumpa, koji ju je početkom 2015. godine imenovao za sekretarku svoje predsjedničke kampanje.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Nakon što je Trump dobio izbore protiv Hillary Clinton u novembru 2016. godine, Hicks je imenovana direktoricom strateških komunikacija u njegovoj novoj administraciji prije nego što je postala privremena direktorica komunikacija u Bijeloj kući u avgustu 2017. godine. Naslijedila je Anthonyja Scaramuccija, koji je dobio otkaz nakon svega deset dana rada, a ona ga je isprva mijenjala dok je bio na bolovanju. Hicks je potom u potpunosti preuzela njegovu ulogu tog avgusta.

Najmlađa u historiji Bijele kuće

Tada je imala 28 godina i bila najmlađa osoba u historiji Bijele kuće na toj poziciji otkad ju je izmislio Richard Nixon 1969. godine.

U februaru 2018. Hicks je podnijela ostavku na mjesto direktorice komunikacija Bijele kuće.

Foto: AFP Photo/Mandel NGAN

Ostavku je najavila nakon što je devet sati provela na zatvorenom saslušanju kongresnog odbora za obavještajne poslove koji je provodio istragu o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. U svjedočenju je priznala da je tokom svog posla morala iskriviti istinu u korist Trumpa.

Nakon što je u naredne dvije godine radila za “21st Century Fox” kao izvršna potpredsjednica i glavna službenica za komunikacije, Hicks se potom vratila u Bijelu kuću u februaru 2020. godine kao savjetnica predsjednika, podnoseći izvještaje Trumpovom zetu i višem savjetniku Jaredu Kushneru.

Hicks “u potpunosti razumije” Trumpa

Iako se nikada ranije nije bavila politikom, njeni roditelji jesu. Majka joj je bila pomoćnica demokratskog kongresmena, a otac šef ureda republikanaca. Nakon fakulteta, Hicks je radila kao predstavnica poznate njujorške kompanije za odnose s javnošću “Hiltzik Strategies”, čiji su klijenti Alec Baldwin, Justin Bieber, Drake i Ivanka Trump.

Michael M. Grynbaum iz “New York Timesa” 2016. godine Hicks je opisao “vjerovatno najneiskusnijom sekretaricom u modernoj historiji predsjedničke politike”. Međutim, Paul Manaforte iz “The Timesa” opisao je njen brzi uspon kod porodice Trump tvrdeći da je za to zaslužan upravo njen odnos s Donaldom.

“Njena najvažnija uloga je veza s Trumpom”, rekao je Manaforte. “Ona ga potpuno razumije”, kazao je, a Ivanka se složila s tim: “Moj otac tjera ljude da zasluže njegovo povjerenje. Zaslužila je njegovo povjerenje.”

Foto: Alex Edelman/ZUMA PRESS

Koliko mu je Hicks bila lojalna, dokazuje i njena reakcija na napise “The Washington Posta”, koji je pisao da Trump maltretira svoje saradnike. Iznervirana optužbama, Hicks je odbacila te tvrdnje i nahvalila američkog predsjednika, piše Fokus.ba.

“Trump ima magnetsku ličnost, širi pozitivnu energiju koja je zarazna za sve u njegovoj blizini. Ima jedinstvenu sposobnost za komunikaciju s ljudima bez obzira na to je li u sobi s troje ili u dvorani sa 30.000 ljudi. Izgradio je izvrstan odnos s ljudima tokom života i prema svakoj osobi se odnosi sa puno poštovanja. On je predivan, s odličnim smislom za humor. Ima i nevjerovatnu sposobnost da se ljudi u njegovoj blizini osjećaju posebni i poštovani više nego što su ikad pomislili da je moguće”, kazala je.

Trump je, navodno, odmila zove Hopester ili Hopie, a u medijima je nazivaju “Trumpovom šaptačicom”, koja ga nikada ne uznemirava, pogotovo ne dok gleda golf. U Trumpovoj administraciji, u kojoj su otkazi česta pojava, baš se za Hicks, uz Kushnera i Ivanku, misli da je jedna od nedodirljivih.