Ko su Srbi uhapšeni u Njemačkoj zbog dilanja droge: Među njima i poznati “doktor za marihuanu”

0
1351

Kriminalna grupa Srba koja je u Njemačkoj imala halu za proizvodnju marihuane, kojom su snabdijevali zemlje zapadne Evrope, uhapšena je u blizini Frankfurta.

U zajedničkoj akciji srpskih i njemačkih snaga u blizini Frankfurta uhapšeni su 29. novembra Radomir Polić (33) iz Kule, Jovan Veljković (47) iz Novog Sada, Ivan Ignjatović (30) iz Beograda, Jovan Vojvodić (35) iz Crvenke, i Goran Ivić (31) iz Crvenke. Petorici optuženih njemački sud je odredio pritvor, a zajednička istraga će biti nastavljena. Inače, Polić i Veljković su ranije više puta hapšeni i osuđivani u Srbiji zbog krivičnog djela prodaje narkotika, a operativna saznanja govore i da su obojica članovi ozloglašene grupe Gorana Kovačevića Goranca, saznaje “Blic“.

Osumnjičeni se terete da su se organizovani u kriminalnu grupu u dužem vremenskom periodu bavili uzgojem marihuane u vještačkim uslovima i daljom distribucijom na teritoriji evropskih zemalja.

Njemačka policija je otkrila halu od 300 kvadratnih metara, podijeljenu na dva nivoa, u mjestu Kelkhajm u pokrajini Hesen. U hali je instalirana profesionalna oprema za uzgajanje marihuane u vještačkim uslovima. Prilikom pretresanja prostorija, pronađeno je i oduzeto ukupno 1.500 stabljika marihuane spremne za branje i sedam kilograma gotovog proizvoda – “skanka”, kao i 1.700 eura u gotovini.

U akciji, koju je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, bili su uključeni iz srpske policije Uprava kriminalističke policije (UKP) i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK).

Tužilštvo i SBPOK, kako “Blic” saznaje, istražuju državljane Srbije organizovani u kriminalne grupe u drugim državama i ako krivična djela nisu činili na srpskoj teritoriji.

“Saradnja sa drugim državama na tom planu se odvija vrlo intenzivno. Sve informacije do kojih dođemo, a koje se ne odnose na krivična djela počinjena u Srbiji, kroz međunarodnu pravnu pomoć i kroz policijsku saradnju prosljeđujemo kolegama iz drugih država da bi mogli da pokreću krivične postupake”, kaže izvor “Blica”.

Inače, u Evropi se Crvenka, Kula i Sivac, tretiraju kao mjesta iz kojih potiču “dobri uzgajivači” marihuane u vještačkim uslovima.

Jovan Veljković, zvani Doktor, poznat je dobro srpskoj policiji. Nadimak Doktor dobio je kao “stručnjak” za uzgoj marihuane u vještačkim uslovima. U tom poslu ga među najboljima smatraju od Albanije do država sjeverne Evrope.

“Veljković, zvani Doktor, bio je član organizovane kriminalne grupe Gorana Kovačevića Goranca, koju je 2011. “razbila” novosadska policija”, kaže izvor “Blica”.

Veljković je bio nekoliko godina u zatvoru, a posljednji put je hapšen prošle godine u novom Sadu, kada je policija kod njega našla 50 grama kokaina.