Kosovo bojkotuje dodjelu Nobela Handkeu, Turska traži opoziv

0
291
Foto: AP

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Kosova Behgjet Pacolli saopštio je da Kosovo ove godine neće prisustvovati ceremoniji dodele Nobelovih nagrada u Stokholmu zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

Pacolli je na svom Facebook profilu napisao da potvrđuje da će ambasadorka Kosova u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodele Nobelovih nagrada, prenijela je Anadolija.

“Potvrđujem da će naša ambasadorka Shkendije Geci-Sherifi bojkotovati taj događaj zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade Petera Handkea, prijatelja i pristalice Miloševićeve politike. Takođe očekujem da će slično postupiti i ambasador Albanije”, naveo je Pacolli.

Kosova nuk do të marrë pjesë në ceremoninë e Nobelit në Stokholm këtë vit. Unë konfirmoj se ambasadorja ynë Znj….

Posted by Behgjet Pacolli on Saturday, December 7, 2019

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

“Čovjek koji nema nobelovsku savjest”

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembar u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Također, stigla je i reakcija iz Turske.

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin pozvao je Švedsku akademiju nauka da odustane od odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu.

“Neophodno je opozvati tu nerazumnu i sramotnu odluku. Kako je moguće da se nagrada dodijeli čovjeku koji nema nobelovsku savjest? Je li to radi prizivanja novog genocida?”, poručio je Kalin.

Izvor: Agencije